04/01/202219:32

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά στοιχεία για το πολυδύναμο εμβόλιο – Θα χορηγείται ως αναμνηστική δόση

Το εμβόλιο δημιουργείται από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και την εταιρεία Gritstone bio, Inc. – Το υπό μελέτη σκεύασμα είναι αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA δεύτερης γενιάς – Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία
Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία από την αποτελεσματικότητα ενός πολυδύναμου εμβολίου ως αναμνηστική δόση έναντι του κορωνοϊού που βρίσκεται υπό κλινική δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το βρετανικό πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gritstone bio, Inc., «κατά την προκαταρκτική φάση της κλινικής μελέτης -που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021- αποδεικνύεται ότι μια δόση του πολυδύναμου εμβολίου συμβάλλει στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων εξουδετερωτικών αντισωμάτων, όμοιων με αυτά των εμβολίων mRNA, αλλά με έως και 10 φορές μικρότερη δοσολογία στα πρώτα δέκα άτομα που χορηγήθηκε», αναφέρεται.

Επίσης διαπιστώνεται ότι το πολυδύναμο εμβόλιο (που δοκιμάζεται σε συνολικά 20 άτομα 60 χρονών και άνω, σε καλή κατάσταση) που χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση μετά από δύο δόσεις εμβολίου της AstraZeneca έγινε καλά ανεκτό και είχε καλό προφίλ ασφαλείας.

Αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA δεύτερης γενιάς

Το υπό μελέτη πολυδύναμο εμβόλιο είναι ουσιαστικά ένα αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA δεύτερης γενιάς (samRNA) το οποίο παρέχει αντιγόνα τόσο από πρωτεΐνες της ακίδας S όσο και από πρωτεΐνες χωρίς ακίδα.

Το εμβόλιο samRNA παρήγαγε επίσης ευρείες αποκρίσεις των CD8+ Τ-κυττάρων έναντι στόχων από διατηρημένες ιικές πρωτεΐνες SARS-CoV-2 και ενίσχυσε τα Τ-κύτταρα ειδικά έναντι της ακίδας S.

Μια εφάπαξ δόση 10 μg του εμβολίου samRNA που χορηγήθηκε τουλάχιστον 22 εβδομάδες μετά από δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca είχε ως αποτέλεσμα:

– Νέες αποκρίσεις CD8+ Τ-κυττάρων σε ένα ευρύ σύνολο επιτόπων χωρίς ακίδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών επικυρωμένων στόχων Τ-κυττάρων σε άτομα που βρίσκονται στην ανάρρωση, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα για ανθεκτική ανοσία.

– Μια ώθηση σε προϋπάρχουσες αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων σε επιτόπους της ακίδας S που πιστεύεται ότι λειτουργεί προσθετικά στην κλινική προστασία που βασίζεται σε αντισώματα που παρέχεται από εμβόλια που στοχεύουν στην S.

– Ευρεία και ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της S, σε επίπεδα που συνάδουν με δημοσιευμένα δεδομένα από υψηλότερες δόσεις εμβολίων mRNA πρώτης γενιάς.

Στόχος η διευρυμένη ανοσία

Σύμφωνα με τον Άντριου Άλεν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gritstone «όπως είδαμε με την παραλλαγή Omicron, οι πρωτεΐνες της ακίδας S μεταλλάσσονται με υψηλό ρυθμό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σχεδιάσαμε λοιπόν ένα νέο εμβόλιο για την πρόληψη της COVID-19 για να προωθήσουν μια διευρυμένη ανοσία. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει τη δημιουργία μιας δυνητικής κατάστασης ανοσίας που μπορεί να προσφέρει πιο ισχυρή κλινική προστασία ενάντια στις τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον παν-κορωνοϊό».

«Είναι όλο και πιο προφανές ότι η εστίαση στην ανοσία των Τ-κυττάρων είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη δημιουργία ισχυρής και ανθεκτικής ανοσίας που μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 από το να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία και θάνατο», σχολιάζει ο καθηγητής Άντριου Ουστιανοφσκι, Σύμβουλος Λοιμωδών Νοσημάτων και Τροπικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και επικεφαλής της μελέτης.

Και συμπληρώνει ότι «γνωρίζουμε ότι η ανοσολογική απόκριση των εμβολίων πρώτης γενιάς μπορεί να εξασθενήσει, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Σε συνδυασμό με την επικράτηση των αναδυόμενων παραλλαγών, υπάρχει σαφής ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση για να κρατηθεί μακριά η COVID-19. Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο, ως αναμνηστική δόση, θα προκαλέσει ισχυρές, ανθεκτικές και ευρείες ανοσολογικές αποκρίσεις, οι οποίες μπορεί να είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της προστασίας του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού που κινδυνεύει ιδιαίτερα από νοσηλεία και θάνατο».

Η μελέτη επεκτείνεται τώρα σε 120 εθελοντές με στόχο να μπορέσει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και το νέο εμβόλιο να μπορέσει να εγκριθεί.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα