02/05/202121:47

Κορωνοϊός: Επιστρέφουν οι εμβολιασμοί από τη Δευτέρα – Στο «παιχνίδι» και οι 45-49 ετών

Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών 45-49 ετών στα εμβολιαστικά ραντεβού, ενώ μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα διαθέσιμα σκευάσματα – Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες – Στόχος οι 2,7-2,8 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο – Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί την Μεγάλη Εβδομάδα

Επαναρχίζουν από τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί κατά της Covid σε ολόκλήρη τη χώρα, μετά την προσωρινή σημερινή διακοπή λόγω του εορτασμού του Πάσχα.

Από το Μεγάλο Σάββατο, έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, με περίπου 130.000 άτομα να έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους από τις πρώτες 24 ώρες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να εμβολιαστεί και με τα τέσσερα εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ενώ το μονοδοσικό Johnson & Johnson θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Μαΐου.

Παράλληλα, εμβολιάζονται ήδη και μαζικά, οι ηλικιακές κατηγορίες 30-39 και 40-44, πλέον, με στόχο ο μισός, περίπου, πληθυσμός να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο. Σε αυτό, αναμένεται να συμβάλλει  το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, κάτι που υπολογίζεται ότι θα συμβεί τον Ιούνιο.

Σημειώνεται, επίσης, πως τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.

Στόχος οι 2,7-2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Μάιο

Σύμφωνα με όσα επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μέσα στον Μάιο οι εμβολιασμοί αναμένεται να φτάσουν τα 2,7-2,8 εκατομμύρια, καθώς και διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν και η εμβολιαστική αλυσίδα λειτουργεί άψογα.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών. «Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μια ημέρα και οι ρυθμοί επιταχύνονται. Από 5 Μαΐου θα έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα, θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson&Johnson. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί, καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί την Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν 17.646 εμβολιασμοί (17.288 πρώτης δόσης και 358 δεύτερης).

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έστω και με μια δόση είναι 2.170.0858, ενώ αυτοί που έχουν λάβει και τη δεύτερη είναι 944.481.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 3.115.339 εμβολιασμοί.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα