Κορωνοϊός: Ερευνητές υποστηρίζουν πως βρήκαν τι προκαλεί τη μακρά νόσο Covid και ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα
Ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Νότιας Αφρικής θεωρεί ότι το πρόβλημα οφείλεται στις μικροθρομβώσεις με αίμα που προκαλούνται σε ασθενείς με κορωνοϊό – Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από τη μακρά νόσο COVID
Η Πρετόριους σε άρθρο της στον Guardian αναφέρεται στα πολλά συμπτώματα των ασθενών με Long Covid. Τα κυριότερα είναι η επαναλαμβανόμενη κόπωση, η ζαλάδα, η μυϊκή αδυναμία, η δύσπνοια, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι δυσκολίες στον ύπνο, το άγχος ή η κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς, αναφέρει είναι τόσο άρρωστοι που δεν μπορούν να εργαστούν ή ακόμη και να κάνουν μερικά βήματα, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η διαπίστωση ότι ακόμη κι η ήπια και μερικές φορές ασυμπτωματική νόσηση με Covid-19 ενδέχεται να οδηγήσει σε μακρά νόσο. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η Covid-10 δεν πλήττει μόνον τους πνεύμονες, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει σημαντικά τα αγγεία και τα συστήματα πήξης.
Πιθανότερο αίτιο οι μικροθρομβώσεις στο αίμα
Η παρουσία των μικροθρόμβων προκαλούν τη μη επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μην επιτελούνται οι λειτουργίες του οργανισμού φυσιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται υποξία, η οποία ευθύνεται για τα συμπτώματα, που επηρεάζουν όλον τον οργανισμό. Η υποξία, δηλαδή η κρίσιμη παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία το σώμα ή μέρος του στερούνται επαρκούς οξυγόνωσης, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς.
Απαιτούνται επείγουσες έρευνες
Η ερευνήτρια ζητά από την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε επείγουσες έρευνες, για να διαπιστωθεί ο τρόπος τόσο για την καλύτερη διάγνωση των ασθενών με Long Covid, όσο και για να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπείας.
«Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα και κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε καλύτερα και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της ανώμαλης πήξης του αίματος, της υποξίας και της αγγειακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με Long Covid» τονίζει.