12/08/202120:08

Κορωνοϊός – Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε 20 ημέρες – Η πανδημία εξελίσσεται σε νόσο των νέων

Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κατά 99% ασθενείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χαράλαμπος Γώγος

Στις μεγάλες φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Γώγος εξέφρασε την θλίψη του εκ μέρους όλης της επιτροπής- για τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές και επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του ΠΟΥ τα μοντέλα μετάδοσης του ιού μπορεί να μεταβληθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας ανέφερε ότι ο ιός είναι εδώ και η κρίση δεν έχει περάσει. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αύξηση σημείωσε και επεσήμανε ότι το σχετικό συμπέρασμα εξάγεται και από τον δείκτη θετικότητας ο οποίος αυξήθηκε αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεπεράσει το 4%. Η τάση του δείκτη στις περισσότερες Περιφέρειες είναι αυξητική είπε αλλά διευκίνισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ λίγα (0,59%) και, όπως φαίνεται, το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται

Για την Παραλλαγή Δέλτα ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει πλήρως και θα φτάσει το 90% ενώ για τις εισαγωγές ασθενών παρατήρησε ότι το τελευταίο 20ημερο διαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών.

Ο κ. Γώγος είπε ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι δυσάρεστα και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι πλέον νόσος των νέων». Σε αυτό το σημείο έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και επανέλαβε την ανάγκη όλοι οι νέοι άνω των 12 ετών αλλά και οι ευάλωτοι πληθυσμοί να εμβολιαστούν.

Σημείωσε επίσης ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ στην παρούσα φάση είναι στο 51% με την μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στην Κρήτη. Όπως είπε στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κατά 99% ασθενείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και υπογράμμισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων αυτή τη στιγμή -σε σχέση με το τρίτο κύμα- είναι κατά 60%-80% μειωμένος λόγω των εμβολιασμών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε την έκκληση του κ. Γώγου για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και των νέων αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές. Ο εμβολιασμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Προστατεύουμε τους οικείους μας και την κοινωνία μας σημείωσε χαρακτηριστικά.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα