Κορωνοϊός: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα – Διακομιδές με τρένα σε Αθήνα
Εξαντλήθηκαν οι ΜΕΘ στη Λάρισα – Ασφυκτική η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ – «Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ» προειδοποιεί ο Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 – «Σφραγίζουν» τα σύνορα – Από 7 Δεκεμβρίου η μερική άρση του lockdown
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, καθώς οι δύο αυτές πόλεις είναι από τις πλέον επιβαρυμένες στη χώρα μας, καταγράφοντας καθημερινά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά.
Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας και, συνεπώς και των σχεδιασμών των αρμοδίων για τη διαχείριση της δραματικής κατάστασης. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοςοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.
Πλέον, με τις διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ που μπορούν να παραχωρηθούν για τις ανάγκες αςθενών με κορωνοϊό, να έχουν εξαντληθεί εξετάζονται και πάλι ολα τα σενάρια για την αντιμετώπιση των ασθενών που «εισβάλλουν» κατά εκατοντάδες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, επιτελικών στελεχών του ΕΚΑΒ, των διοικητών της 3ης και της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας, εκπροσώπων γιατρών από τις ΜΕΘ, προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με το C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής.
Σχέδια και μαζικές διακομιδές με τρένα
Ειδικότερα, μελετάται η διακομιδή ασθενών με τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ, που θα επιτρέψουν να γίνει διακομιδή περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130. Μάλιστα, για το λόγο αυτό χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενεις πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθούν οι διακομιδές, πχ το βασικό κριτήριο της σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης.
Η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί, ενώ στο πλέγμα των σχεδίων παραμένει η αξιοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου. Το πυρηνικό καταφύγιο έχει το πλεονέκτημα της χωρητικότητας αλλά όχι και του συστήματος εξαερισμού που απαιτείται για συνθήκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι αν μπορεί να παραχωρηθεί για τη νοσηλεία ασθενών non Covid-19 δηλαδή με άλλα προβλήματα υγείας και να δημιουργηθεί χώρος στις κλινικές του για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Ξέμειναν από ΜΕΘ στη Λάρισα
Κατάσταση συναγερμού επικρατεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ξέμειναν από ΜΕΘ, ενώ πλέον το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης -αν και χωρίς την επίσημη εντολή- εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορωνοϊού και όλα τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική του οποίου, θα εφημερεύσει καθημερινά.
Η Λάρισα είναι στην ουσία η τρίτη πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, καταγράφοντας χθες 207 νέα κρούσματα, ενώ ήδη τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δέχονται ασφυκτική πίεση. Μάλιστα, στην Υγειονομική Περιφέρεια της Λάρισας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά.
Μετά την εξάντληση των κλινών ΜΕΘ, αναμένεται να αναπτυχθούν τέσσερα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο νοσοκομείο σε 24.
Εξαδάκτυλος: «Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ»
Για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, αλλά και για το προσωπικό μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε.
«Το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής» σχολίασε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, είναι σημαντικό να σταματήσει η ροή ασθενών και εκτίμησε ότι σύντομα, δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ.
Για το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είπε ότι είναι λογικό να νοσούν, παρότι διατηρούν αυστηρά μέτρα και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους.
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι.
Προσέθεσε επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν βοηθήσει από τον Μάρτιο κιόλας την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.