13/08/202123:34

Κλιματική αλλαγή: Ιούλιος 2021, ο πιο «καυτός» μήνας στην ιστορία του πλανήτη

Έσπασε κάθε «ρεκόρ» των τελευταίων 142 χρόνων – Έδειξε 48,8 βαθμούς ο υδράργυρος στη Σικελία – Με δραματικούς ρυθμούς λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική

Ήταν ένα καλοκαίρι με έντονα και διαρκείας κύματα καύσωνα, με καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα επιβεβαιώθηκε: Ο Ιούλιος του 2021 ήταν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία του πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται σε αρχεία οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, δηλαδή πριν από 142 χρόνια.

Το ιστορικό ρεκόρ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), χαρακτηρίζοντας τη διάκριση του προηγούμενου μήνα ως «καθόλου αξιοζήλευτη» και επισημαίνοντας ότι τώρα εκδηλώνονται οι τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Ο Ιούλιος είναι τυπικά ο θερμότερος μήνας του έτους παγκοσμίως, αλλά ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και πέτυχε να γίνει ο πιο καυτός Ιούλιος και μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό το νέο αρνητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και επιδεινούμενη πορεία της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της ΝΟΑΑ, Ρικ Σπίνραντ.

Τα ευρήματα έρχονται λίγες μέρες αφότου ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια μακροσκελή διεθνή έκθεση σχετική με το κλίμα, η οποία τεκμηριώνει τις «ακραίες» και «άνευ προηγουμένου» επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ήδη γίνονται αισθητές στα διάφορα σημεία πλανήτη.

Ο υδράργυρος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην Ασία. Ακολούθησαν η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αφρική και η Αυστραλία. Σοβαρά προβλήματα λόγω της αφόρητης ζέστης παρουσίασε και μεγάλο μέρος των δυτικών ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η υπηρεσία.

Όμως, ο θερμός «εφιάλτης» δεν τελειώνει εδώ. Μόλις λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΝΟΑΑ, ο υδράργυρος στη Σικελία σκαρφάλωσε στον εξωφρενικό αριθμό των 48,8 βαθμών Κελσίου.

«Ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο μετεωρολόγος του CBS News και ειδικός για το κλίμα, Τζεφ Μπεραρντέλλι. «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε συστηματικά να ξεπερνάμε προηγούμενα ρεκόρ και να φτάνουμε σε νέα, πρωτοφανή επίπεδα για όσο θα υπερθερμαίνεται ο πλανήτης», συνέχισε. «Ο φετινός Ιούλιος αντιπροσωπεύει τις δραματικές συνέπειες στη φύση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Μεταξύ των τελευταίων ευρημάτων της έκθεσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκταση του πάγου στις θάλασσες της Αρκτικής ήταν μειωμένη κατά 18,8% τον περασμένο μήνα, δηλαδή κατά 1,14 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και άρα ο μέσος όρος ημερήσιας απώλειας ανήλθε σε 36.800 τετραγωνικά μίλια. Πρόκειται για το τέταρτο μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 43 χρόνων.

Μάλιστα, οι τροπικοί κυκλώνες (τυφώνες) που προκλήθηκαν ξεπέρασαν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αναφέρει η σχετική έρευνα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εξήγησε επιπλέον ότι -ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους- το 2021 θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 10 κορυφαίων χρόνων της Γης. Κρίνεται αναγκαία, λοιπόν, η συντονισμένη προσπάθεια από όλους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα