Κορωνοϊός: «Μαύρος» Οκτώβριος με σχεδόν 80 νεκρούς τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα
Τέσσερα κρούσματα στον Άγιο Παντελεήμονα, ανησυχία για γηροκομειο στο Μεταξουργείο, καραντίνα σε δομή στα Ιωάννινα – Στα ύψη για μία ακόμη μέρα τα κρούσματα στην Αττική – Ποιες περιοχές εμφανίζουν έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση
Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με την Αττική να καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση στο αρνητικό βάθρο μεταξύ των περιοχών με επιδημιολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τα 436 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν, τα 31 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα 405 εγχώρια κρούσματα, τα 201 αφορούν κατοίκους του λεκανοπεδίου. Σημαντική κυκλοφορία του κορωνοϊού αποτυπώνεται όμως και στις Περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης (38 νέα κρούσματα), Κοζάνης (29), Ιωαννίνων (19) και Καστοριάς (17).
Στον επιδημιολογικό χάρτη αφήνουν έντονο το στίγμα τους και άλλες περιοχές οι οποίες δίνουν σταθερά και συνεχώς κρούσματα. Μεταξύ αυτών είναι οι Περιφερειακές ενότητες Λέσβου, Λάρισας, Κιλκίς, Κορινθίας, Αχαϊας Βοιωτίας, Τρικάλων, Ροδόπης και Ρόδου.
Η εικόνα από τα νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους, αφήνει μικρό περιθώριο αισιοδοξίας για τον έλεγχο της επιδημίας σε αυτή τη φάση, καθώς καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση στον αριθμό των ασθενών. Μπορεί να υποτεθεί ότι έχει μειωθεί η κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς και η επίπτωση λόγω της λοίμωξης covid-19 στον πληθυσμό που οδηγεί σε νοσηλεία.
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 687 άνθρωποι, με σοβαρή λοίμωξη covid-19, έναντι 720 και άνω που ήταν επί αρκετές ημέρες οι ασθενείς. Εξ αυτών των 687 οι 202 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 87, αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με τους 100 που είχαν καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή.
Η μείωση των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζεται δυστυχώς και στην αύξηση των νεκρών. Από την περασμένη Παρασκευή έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης covid-19, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Συνολικά τα θύματα του κορωνοϊού τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου ανέρχονται σε 78 ενώ από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν χάσει τη ζωή τους 469 άνθρωποι.
Παράλληλα συναγερμός σήμανε ξανά την Τετάρτη για τις κλειστές δομές καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο νοσοκομειο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται με κορωνοϊό μια 87χρονη από γηροκομειο στο Μεταξουργείο στο οποίο συνολικά απασχολούνται 20 νοσηλευτές και φιλοξενούνται 50 ηλικιωμένοι ενώ στα Ιωάννινα μπήκε σε 10ημερη καραντίνα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.
Εχθές καταγράφηκαν 59 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία με κλινικές για κορωνοϊό. Από τους 59 ασθενείς, οι 41 εισήχθησαν σε νοσοκομεία της περιφέρειας και οι 18 σε νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται πλέον και στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι το παράδειγμα της Κοζάνης, όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η μία κλινική κορωνοϊού δυναμικότητας 15 κλινών, που διαθέτει, έχει 100% πληρότητα. Το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid – 19, με αποτέλεσμα όσοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό να διακομίζονται στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας ή στο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Κοζάνη, σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς, λόγω του επιδημικού κύματος που καταγράφεται στα Ιωάννινα αλλά και στην Πέλλα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αττική παραμένει μια δύσκολη περιοχή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας όπως συμβαίνει με όλα τα αστικά κέντρα τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.
«Με βάση πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, βλέπουμε ότι το μέγεθος της πόλης/χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται» επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως εξήγησε, η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. Αντίστοιχα, οι μικρές πόλεις αντιδρούν πιο γρήγορα στα μέτρα σε σχέση με μεγαλύτερες.
Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της υγείας
Εν μέσω της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν σήμερα ζητώντας από την κυβέρνηση πραγματική θωράκιση του συστήματος υγείας. Τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία ζητώντας μεταξύ άλλων μόνιμο προσωπικό, μέσα προστασίας, τεστ και διασφάλιση τόσο της δικής τους υγείας όσο και της εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων υγείας.
«Η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν «κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας» καθώς και «μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Και καταγγέλλουν πως «η αύξηση απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας για τις ανάγκες της πανδημίας, προέρχεται από την ‘αφαίρεση’ κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών».
«Αναστάτωση προκαλείται στη λειτουργία των Νοσοκομείων από τις μετακινήσεις Νοσηλευτών και γιατρών, για την στελέχωση Νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, την λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού ειδικά στο Νοσοκομείο Σωτηρία» τονίζει στην ανακοίνωση της για τη σημερινή κινητοποίηση και η ΠΟΕΔΗΝ.
«Με τη μετακίνηση Νοσηλευτών και γιατρών από τα μεγάλα Νοσοκομεία προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, διαταράσσεται η λειτουργία τους και αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια. Οι εφημερίες καθίστανται επισφαλείς όπως επισημαίνουν Διοικήσεις Σωματείων και επιστημονικά όργανα των γιατρών» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των υγειονομιών εργαζομένων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν επηρεάζεται η λειτουργία των νοσοκομείων καθώς έχουν επιλεγεί ένας ή δύο γιατροί κατά περίπτωση από μεγάλη δύναμη γιατρών του κάθε νοσοκομείου. Επιπλέον, και όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προκηρύξεις, εκ των οποίων η μία αφορά 81 θέσεις μόνιμων γιατρών, και η άλλη 400 θέσεις μόνιμων γιατρών, εκ των οποίων οι 200 θα στελεχώσουν ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτούς τους 200 μόνιμους ιατρούς της δεύτερης προκήρυξης, που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ, οι 45 προσλαμβάνονται για τη νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία».