27/06/202008:13

Κορωνοϊός: Με περισσότερα κρούσματα «φορτωμένος» ο Ιούνιος συγκριτικά με τον Μάιο

Δείτε τον «απολογισμό» της περασμένης εβδομάδας για κρούσματα και εξάρσεις – Ποια περιστατικά προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς

Εκατό και πλέον κρούσματα κορωνοϊού, δύο μικρές συρροές κρουσμάτων, δύο τοπικές επιδημίες σε αποδρομή και τρεις δεκάδες «εισαγόμενα» κρούσματα είναι ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας, από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα, στη χώρα μας.

Μέσα στον Ιούνιο έχουν καταγραφεί 432 κρούσματα – με τους ειδικούς να μην αποκλείουν ότι τις επόμενες τέσσερις ημέρες μπορεί να σπάσει το «φράγμα» των 500 κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι τώρα, ο Ιούνιος είναι «φορτωμένος» με 133 κρούσματα περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 299 κρούσματα.

Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 26 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 109 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων. Μάλιστα, τα 2/3 αυτών αφορούν αλλοδαπούς.

Κορωνοϊός: 5 νέα κρούσματα στην Καστοριά - Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων 26/06/2020 | OPEN TV

Συρροή κρουσμάτων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών καταγράφηκε στη Θεσπρωτία κατά το ίδιο διάστημα, με το πρώτο κρούσμα του περασμένου Σαββάτου (μια γυναίκα με προβλήματα υγείας που εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας και χρειάστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο) να έχει ανοίξει άλλους κύκλους μετάδοσης. Μέχρι και χθες 12 κρούσματα κορωνοιού είχαν καταγραφεί στην περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ανησυχία προκαλεί όμως και η μικρή συρροή κρουσμάτων στην Καστοριά, μια περιοχή που δοκιμάστηκε πολύ από τον κορωνοϊό κατά τον περασμένο Μάρτιο και κατέγραψε πολλούς ασθενείς και θύματα. Στην περιοχή αναφέρθηκε 1 κρούσμα την περασμένη Πέμπτη και άλλα 4 χθες, με τους αρμόδιους να έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες ιχνηλατήσεις αλλά και τεστ.

Την ίδια στιγμή, η Σύρος και η Μεσσηνία, στις οποίες έχει καταγραφεί από 1 κρούσμα αυτήν την εβδομάδα, δημιουργούν προβληματισμό στους ειδικούς για το πως μεταδίδεται σε διάφορες περιοχές ο ιός, δεδομένου ότι η πρώτη ιχνηλάτηση δεν έδειξε σαφής πηγή προέλευσης. Τα κρούσματα αυτά, έστω και διάσπαρτα και μεμονωμένα, αποτελούν σε κάθε περίπτωση, μια υπενθύμιση για τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η επιδημία στις τοπικές κοινωνίες. Είναι καμπανάκι για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες όταν αγνοούν τα μέτρα απόστασης και υγιεινής που πρέπει να τηρούν για την προστασία της υγείας τους αλλά και των ηλικιωμένων ή ασθενών στο περιβάλλον τους.

Σε ύφεση βρίσκονται οι τοπικές επιδημίες της Θράκης, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου όπως φαίνεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και η τοπική καραντίνα στον Εχίνο, έχουν πλέον αποτέλεσμα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Ξάνθη καταγράφηκαν περί τα 33 κρούσματα, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 150. Η αποδρομή της επιδημίας φαίνεται και από τους νοσηλευόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ο αριθμός των οποίων βαίνει μειούμενος. Χθες νοσηλεύονταν 16 άνθρωποι.

Τέλος, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι στην Αττική έχουν σημειωθεί 10 κρούσματα κατά την τελευταία εβδομάδα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.343, εκ των οποίων τα 745 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.861 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Έντεκα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 191 έχουν χάσει τη ζωή τους.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα