Κορωνοϊός: Μονόδρομος η παράταση του lockdown – Στο τραπέζι μέτρα τύπου Μαρτίου
Τι αλλάζει από σήμερα σε ωράρια σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, take away, τηλεργασία και άθληση – Εισηγήσεις για παράταση των περιοριστικών μέτρων μέσα στον Δεκέμβριο – Εξετάζεται κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές
Με τη διασπορά του κορωνοϊού να μην εμφανίζει σημάδια ανάσχεσης, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, και το σύστημα υγείας να δοκιμάζει μετωπικά τις αντοχές του, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο τραπέζι μπαίνει ήδη η παράταση του lockdown πέραν της 30ής Νοεμβρίου.
Χθες, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς: Συγκεκριμένα, 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 828 στη Θεσσαλονίκη και 756 στην Αττική, 310 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ και 50 θανάτους σε ένα 24ωρο και 959 συνολικά στη χώρα.
Για ένα ακόμη 24ωρο οι ασθενείς που εισήχθησαν σε κλινική Covid-19 ξεπέρασαν τους 400 -για την ακρίβεια ήταν 438. Η πλειονότητα των εισαγωγών καταγράφηκε στα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με την Αττική να βρίσκεται προς το παρόν σε καλύτερη θέση (περίπου 70) σε ό,τι αφορά τις νέες νοσηλείες, άρα και τη διαθεσιμότητα κλινών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 517 ασθενείς σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 125 σε ΜΕΘ Covid-19. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 117. Ουσιαστικά στο λεκανοπέδιο νοσηλεύεται περίπου το 1/3 των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό του ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ειδικότερα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτών των περιφερειών βρίσκονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον 1.257 ασθενείς από τους περίπου 2.240 που νοσηλεύονταν συνολικά. Ανάλογη -τεράστια- επιβάρυνση καταγράφεται και στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας.
Από τους 337 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν χθες, οι 154 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας, όπου ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες ένα έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για ασθενείς με κορωνοιό, αλλά και για την αντιμετώπιση των άλλων περιστατικών χωρίς εκπτώσεις, χάρη και στη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.
Η επερχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών καθιστά την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη, καθώς ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο, όπως και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές.
«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά» δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.
Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6.
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία.
Βέβαιος ότι θα παρθούν περισσότερα μέτρα το επόμενο διάστημα αλλά και επέκταση του lockdown εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Τσάκρης, καθηγητής Μικροβιολογίας διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να γυρίσει το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η εκθετική αύξηση, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων. Παρότι διαπίστωσε μία μικρή επιβράδυνση αυτής της αύξησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν σκληρότερα μέτρα, που να θυμίζουν περισσότερο στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, αν και δεν συμπεριέλαβε σε αυτά το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη συμβολή στην εξάπλωση της πανδημίας.
«Θα δούμε στο τέλος των τριών εβδομάδων κάποια πρώτα δείγματα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα και παράταση των υπαρχόντων», ξεκαθάρισε.
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».
Με στόχο την ταχεία όσο το δυνατόν αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, μειώνοντας στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες.
Συγκεκριμένα, για το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέπονται μετακινήσεις:
· Για λόγους υγείας
· Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία
· Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου
Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να μετακινηθεί για έναν από τους παραπάνω -και μόνο- λόγους το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, πρέπει να στείλει SMS προς το 13033:
· σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)
· σε περίπτωση συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),
· ενώ σε περίπτωση μετάβασης -αποχώρησης από την εργασία πρέπει να φέρει τη βεβαίωση εργαζομένου.
Την τελευταία μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.
Παρά τη βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες διανομής φαγητού κατ΄ οίκον (delivery) σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ για την υπηρεσία take away, αυτό θα επιτρέπεται μόνο για τους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι’ αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.
Δείτε το ΦΕΚ με τους νέους περιορισμούς
Αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ συνεπάγεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τις υπεραγορές να κλείνουν στο εξής στις 8.30 το βράδυ, επιτρέποντας την έγκαιρη επιστροφή των εργαζομένων τους στο σπίτι.
Συγκεκριμένα:
Από σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων:
-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (super market) και τα mini market διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.
-Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).
Αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και ως προς τη ατομική άθληση, που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6. Ο κωδικός αυτός δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Επιπλέον, απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.
Μεγάλη απόσταση θα χωρίζει από σήμερα και τους εργαζόμενους από τη βάση της εργασίας τους, αφού εδραιώνεται η τηλε-εργασία, ενώ από σήμερα και στο εξής κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Απέναντι στα νέα περιοριστικά μέτρα, ως αντίβαρο εκλαμβάνονται οι νέες παροχές που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξισορροπώντας με συναινετική διάθεση τις απώλειες από το δεύτερο lockdown. Στο νέο πακέτο στήριξης περιλαμβάνονται:
1. Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτημα που έθιξε σήμερα στη συζήτηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
2. Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» στα αδύναμα νοικοκυριά. «Η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
3. Παράλληλα, θα τρέξει πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων με λάπτοπ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε από τους 40.000 που έχουν διατεθεί σήμερα, να φτάσουν το Φεβρουάριο του 2021 τους 90.000. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει παιδί που να ζητά πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην την έχει, γιατί τότε δημιουργούνται ανισότητες» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
4. Στη δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και πρόγραμμα «έξυπνων τεστ» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα, με στόχο να εντοπιστεί το ακριβές φορτίο του ιού στα σχολεία, για να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου.