27/04/202121:59

Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Πού οφείλεται η έκρηξη του ιού στην Ινδία

Θρησκευτικές συγκεντρώσεις, κινηματογράφοι, πολυπληθείς γάμοι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του παραλλαγμένου ιού οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη έκρηξη της επιδημίας

Τη δική του εξήγηση για το πού οφείλεται η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία έδωσε μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE ανέφερε ότι δεν φταίει  μόνο η μετάλλαξη για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς οι διάφορες εκδηλώσεις συνέβαλαν, επίσης, στην ανεξέλεγκτη «έκρηξη» της επιδημίας στη χώρα.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Η Ινδία κατέγραψε τη Δευτέρα περίπου 353 χιλιάδες νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας είναι μεγαλύτερος από 17 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας στην Ινδία είναι πάνω από 195 χιλιάδες και ο πληθυσμός της Ινδίας εκτιμάται περίπου στα 1,4 δισεκατομμύρια. Η θνητότητα είναι επομένως μέχρι στιγμής μικρή.
 
Αλλά πώς εξελίχθηκε στη σημερινή της φάση η κατάσταση στην Ινδία;
 
Αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι τον Μάρτιο είχαν φτάσει στο τέλος της μάχης εναντίον του Covid-19, επειδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου.
 
Οι μελέτες των αντισωμάτων έδειξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, όπου το 56% των ανθρώπων ήταν θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη (που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου).

Αυτό το κύμα όμως είναι σαρωτικό και πιστεύεται πως οφείλεται και στον εφησυχασμό αλλά και στη νέα παραλλαγή Covid-19, που ονομάστηκε B1617, για την οποία  κάποιοι γιατροί λένε ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα στελέχη.
 
Κάποιοι θεωρούν πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στη νέα «ινδική παραλλαγή»;

Θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο, ειδικοί στην πολιτική της υγείας πιστεύουν ότι η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί και από τις αλλαγές στη συμπεριφορά

.
 
Οι εκδηλώσεις, όπως οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις, οι γάμοι και το άνοιγμα των κινηματογράφων με πλήρη χωρητικότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την έξαρση. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιοχές κυριαρχεί το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η ινδική παραλλαγή, φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα.
 
Για παράδειγμα, στην πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη, το στέλεχος ‘ξέφυγε’ και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των νέων δειγμάτων που αναλύθηκαν. Και όπως ήδη ανέφερα, κάποιοι ισχυρίζονται πως εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Αλλά σε τι διαφέρει αυτό το στέλεχος; Πόσες μεταλλάξεις έχει το B1617; Και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των μεταλλάξεων;
 
Το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό, και 5 από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που όπως ξέρουμε χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.
 
Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα “double mutant” για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη E484Q απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Έχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως  περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματά που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα.
 
Αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων.  
 
Από την πλευρά της κλινικής εικόνας, κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι η ινδική παραλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων, καθώς και ασθενών με «μη τυπικά συμπτώματα». Οι ασθενείς φαίνεται επίσης να είναι νεότεροι, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα.
 
Όμως, μας προστατεύουν τα υπάρχοντα  εμβόλια από την ινδική παραλλαγή;
 
Προφανώς επειδή η παραλλαγή εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι του στελέχους, και ελπίζουν ότι θα παρέχουν προστασία από σοβαρή ασθένεια».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα