10/02/202221:53

Κορωνοϊός – σύνδρομο MISC: Νοσηλεύτηκαν 119 παιδιά μέχρι το τέλος του 2021- Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου MISC: Γιατί εμφανίζεται στα παιδιά

Ο εμβολιασμός των εφήβων με δύο δόσεις κατά της νόσου Covid -19 φαίνεται να προσφέρει προστασία κατά 91% σύφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ενημερώσης για την πορεία του κορονοϊού και στο σύνδρομο MISC.

Το ποσοστό αυτό έρχεται μετά από νέα μελέτη που έγινε σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της νόσου Covid -19, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με το news4health, όπως εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ τα περισσότερα παιδιά που πέρασαν το σύνδρομο αυτό ήταν ανεμβολίαστα. Το σύνδρομο εμφανίζεται 3 με 6 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη με Covid -19, ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσου κατά την διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

«Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά μέχρι το τέλος του 2021 νοσηλεύτηκαν 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα. Σημαντικό ποσοστό των παιδιών αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές στην καρδιά, ενώ 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ» είπε η η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι: «Είναι αναμενόμενο 8 εβδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του πανδημικού κύματος της Όμικρον να δούμε νέα περιστατικά με MIS -C».

Η ίδια θέλησε να υπογραμμίσει ότι ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ήταν το σύνδρομο αυτό που στην αρχή της πανδημίας οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μοιάζει με τη νόσο Kawasaki. Πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε πάντως ότι ο εμβολιασμός εφήβων 12 -17 ετών με δύο δόσεις εμβολίου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS -C κατά 91%. Όπως αναφέρει η μελέτη αυτή, όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστα.

Το 99% των παιδιών που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά από το εμβόλιο είχαν μεγάλη βελτίωση τρεις μήνες μετά

Αναφερόμενη στις ανησυχίες των γονέων σχετικά με τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από την δεύτερη δόση που εμφανίστηκαν στα έφηβα αγόρια και νεαρούς ενήλικες 15 -24 ετών, τόνισε ότι τα νεότερα δεδομένα από το ECDC είναι θετικά όσον αφορά την πορεία της υγείας τους. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% των παιδιών αυτών που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά από το εμβόλιο είχαν μεγάλη βελτίωση τρεις μήνες μετά το περιστατικό μυοκαρδίτιδας, ενώ τα περισσότερα παιδιά θεραπεύτηκαν πλήρως, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι έστω ότι παρουσιαστεί κάτι μετά από τη δεύτερη δόση – γεγονός σπάνιο – είναι κάτι που αντιμετωπίζεται.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στην περίπτωση υψηλού πυρετού, τα παιδιά που πέρασαν πρόσφατα κορονοϊό, θα πρέπει να οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι συνήθως τα συμπτώματα του πολυσυστηματικού φλεγμονώδες συνδρόμου είναι:

  • πυρετό
  • πόνο στην κοιλιά
  • ζάλη
  • εμετούς
  • διάρροια
  • εξανθήματα
  • κόπωση.

Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων:

  • Εξετάσεις αίματος.
  • Ακτινογραφία θώρακος.
  • Υπερηχογράφημα καρδιάς.
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας.

Σε σταθερή κατάσταση στο Παίδων νοσηλεύεται ο 11χρονος που νόσησε με κορονοϊό και εμφάνισε το σύνδρομο MISC. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση κρίνεται σταθερή, όμως προβληματίζει το γεγονός πως το παιδί υπέστη πνευμονική εμβολή, με αποτέλεσμα να εμφανίζει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C).

Τι είναι όμως το πολυσυστηματικό σύνδρομο MIS-C; Όπως αναφέρει το cdc.gov, είναι μια κατάσταση όπου διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να φλεγμονωθούν, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, όμως εμφανίζεται σε παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό και πολύ πιο σπάνια σε ενήλικους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, το MISC μπορεί να είναι σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, αλλά τα περισσότερα παιδιά που διαγνώστηκαν με αυτήν την πάθηση, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα, μετά από την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέροει ότι χρειάζεται άμεσα επικοινωνία με τον γιατρό, σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει συνεχή πυρετό και περισσότερα από ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος στο στομάχι
  • Κατακόκκινα μάτια
  • Διάρροια
  • Ζάλη ή ζαλάδα (γενικά σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης)
  • Εξάνθημα
  • Εμετός

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα όλα τα παιδιά.

Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα, στα εξής σημάδια:

  • Πρόβλημα στην αναπνοή
  • Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
  • Σύγχυση
  • Υπνηλία ή αδυναμία του παιδιού να ξυπνήσει
  • Χλωμό, γκρι ή μπλε χρώματος δέρματος, χειλιών ή νυχιών, ανάλογα με τον τόνο του δέρματος

Το cdc.gr αναφέρει όμως, πως δεν έχουν δημοσιευτεί όλα τα πιθανά συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να καλέσουν τον γιατρό, εάν δουν τηρήσουν βαριά κλινική εικόνα.

Τι δεν γνωρίζουμε για το MISC

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εξακολουθούν να μαθαίνουν για το σύνδρομο MISC και πώς επηρεάζει τα παιδιά. Επομένως, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένα παιδιά έχουν αρρωστήσει από την συγκεκριμένη πάθηση και άλλα όχι.

Επίσης, δεν γνωρίζουν εάν τα παιδιά με ορισμένα προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από MISC.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα