20/11/202122:22

Κορωνοϊός: Σύστημα υγείας στα όρια του – Το στοίχημα με τους διασωληνωμένους και ο αριθμός που σήμανε συναγερμό

Νέα μέτρα από τη Δευτέρα

Στα όρια τους είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους διασωληνωμένους ασθενείς από τον κορονοϊό να καταγράφουν για ακόμα μια φορά αύξηση. Κι όλα αυτά ενάμιση μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα κι ενώ ακόμα δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας. Υπενθυμίζεται ότι όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το χειρότερο σενάριο που μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας είναι μέχρι 600 διασωληνωμένους ως το τέλος Νοεμβρίου, όμως το Σάββατο 20 Νοεμβρίου άγγιξαν τους 594.

«Πάμε για έναν δεύτερο δύσκολο χειμώνα όπως περίπου και τον περσινό», είπε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του Open ο Γιώργος Παυλάκης ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, δίνοντας μια εκτίμηση για την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα εάν συνεχιστεί η ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού.

Σε σχέση με τα μέτρα ο κ. Παυλάκης τόνισε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Τα μέτρα που πήρανε τώρα, μακάρι να το ανακόψουν. Έπρεπε να τα είχαν πάρει πολύ νωρίτερα. Κινδυνεύουμε να έχουμε 100 νεκρούς την μέρα την επόμενη εβδομάδα. Δεν τα πήραν με την αιτιολογία ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να τα δεχθεί», τόνισε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τόνισε: «Είμαστε όπως η Γερμανία και το εξετάζει σοβαρά. Να μην αποκλείουμε λοιπόν τίποτα και στην Ελλάδα. Να λάβουμε υπόψη ότι εκτός από τους νεκρούς θα έχουμε και χρόνια πάσχοντες από τον κορονοϊό». Σε σχέση για το ενδεχόμενο Βαλκανικής μετάλλαξης ο κ. Παυλάκης σημείωσε: «Στελέχη του ιού ξεπηδούν. Δεν ξέρουμε πιο θα επικρατήσει Είναι ρουλέτα αυτό».

Εκτίμησε ακόμα πως «μπορεί να πιάσουμε τα 10.000 κρούσματα» ενώ όπως είπε οι θάνατοι τις επόμενες εβδομάδες θα καταγράψουν αύξηση. «Χωρίς μέτρα τις γιορτές, θα έχουμε νέο κύμα που θα μας πάει μέχρι την Άνοιξη», τόνισε. Σημείωσε, επίσης, πως «τα παιδιά είναι το 1/4 της επιδημίας. Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά».

Στο 99% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα με την πίεση λόγω νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό να είναι ασφυκτική σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%.

Λίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του ΕΙΝΑΠ η κάλυψη των ΜΕΘ στην περιφέρεια αυτή ανέρχεται στο 88%. Η κα Παγώνη χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση ενώ τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να λέμε κάθε τρεις και λίγο να προστίθενται νέα μέτρα»

Όσον αφορά στην χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, προέταξε την σημασία της για όλους αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα άνω των 60 ετών και για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Μετά το εξάμηνο μειώνεται η αντίσταση στον ιό. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμυνα και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό με κίνδυνο να φτάσουν ως τις ΜΕΘ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής του συστήματος, των γιατρών και των νοσηλευτών», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι καθοριστική για τον έλεγχο της πανδημίας.

Μάλιστα, τόνισε ότι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει την εφημερία χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής. «Δεν έχει ξαναγίνει», σχολίασε ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι παρά την αύξηση που σημειώνεται στους νεκρούς από κοροναϊό, δεν αναμένεται αυτός ο αριθμός φτάσει σε τριψήφιο νούμερο. Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε 3 βασικούς άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας:

Προστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων
Φρένο σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων
Ενίσχυση του ΕΣΥ

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα
Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών. Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Πώς θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα
Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα.Αυτό αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται. Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί.

Προειδοποιήσεις της ΕΕ για βαλκανική μετάλλαξη
Και σαν να μην έφτανε η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη, μια εκτίμηση στην οποία προχώρησε Ευρωπαίος αξιωματούχος προκάλεσε ακόμη περισσότερη ανησυχία. Η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες της και για άλλες χώρες, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν.

Η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, όπου λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του ιού και η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 στην Ένωση. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης (υπάρχει κίνδυνος) να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες» δήλωσε ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε. Τον Οκτώβριο, η προσωρινή κυβέρνηση εισήγαγε το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο για πολλούς εσωτερικούς χώρους με στόχο να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς. «Να μην ανακατεύουμε την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών» δήλωσε ο Μπρετόν τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα