15/11/202120:39

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια επιλογής για την τρίτη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca- Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει πλέον η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ακριβώς με τη συμπλήρωση των έξι μηνών, όπως έχουν συστήσει οι ειδικοί.

«Απαιτείται κάποια σχετική προσαρμογή στην πλατφόρμα και αναμένεται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επιλογή των εμβολίων
Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Η αναμνηστική δόση σε αυτές τις κατηγορίες θα γίνεται με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα επιλογής.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους.

Σε αυτή την κατηγορία πολιτών η αναμνηστική δόση θα γίνεται να τα εμβόλια των Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson.

 

Εκτός τρίτης δόσης το AstraZeneca. Με τι μπορούν να εμβολιαστούν όσοι το είχαν κάνει.

Η επιλογή του AstraZeneca στην τρίτη δόση δεν υπάρχει και έτσι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με αυτό το σκεύασμα θα πρέπει να κάνουν διαφορετικό στην «αναμνηστική».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε σήμερα (15/11) ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οσοι πολίτες 18 και άνω έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Η αναμνηστική δόση σε αυτές τις τρεις κατηγορίες των εμβολίων γίνεται με εμβόλια Pfizer ή Moderna (είναι η μισή δόση της Moderna) και η πλατφόρμα -μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- θα ανοίγει στους πεντέμισι μήνες, προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας.

Johnson & Johnson

Για αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια PfizerModerna (μισή δόση) ή το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Όσον αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Πηγή: in.gr- iEidiseis.gr 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα