22/11/202120:02

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Σε έως τρεις ημέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Με το βλέμμα στραμμένο στα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου για τον κορωνοϊό, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών.

Την ενημέρωση έκαναν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε στο μήνυμα του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ ότι ο εμβολιασμός προστατεύει και από νόσο ενώ το σύνθημα του είναι: «Εμβολιαστείτε άμεσα άνω των 12 ετών».

Η 3η δόση έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, ενώ το FDA εδωσε την έγκριση για τη χορήγηση της 3ης δόσης, πριν από 48 ώρες, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pzizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Από τα 5.000 άτομα, νόσησαν μόνο τα έξι άτομα είπε η κ. Θεοδωρίδου, ενώ παρουσιάστηκαν μόνο δυο περιπώσεις μυοκαρδίτιδας στο 1 εκατ. Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης, σημείωσε.

O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Η κ. Θεοδωρίδου επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η αναμνηστική δόση αυξάνει τα αντισώματα σε δύο – τρεις μέρες
Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον, είπε, προσθέτοντας ότι σε δυο, τρείς μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε:

«Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης
Με τη σειρά του ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία σημειώθηκε ότι το προσωπικό των εκκλησιών δεν μπορεί να ελέγχει τη συμμόρφωση των πιστών στα μέτρα είπε, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης και ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί από κοινού με την εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε καλή συνεργασία με την Πολιτεία.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για τον εμβολιασμό ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε, ότι αν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί, ενώ για το αν ληφθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, είπε ότι αυτό ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Επίσης σημείωσε ότι ο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και ότι σε αυτό επιχειρούν περισσότερα άτομα από τον Μάϊο, ενώ διευκρίνισε πως πολίτες που έχουν κάνει τα εμβόλια στο εξωτερικό, για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα θα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα.

Τέλος είπε ότι για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες 150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα