23/11/202007:19

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Νοσοκομείο εκστρατείας στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου- Είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν!

Στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεώργιος Γεννηματάς» δεν απομένει ούτε μια κενή κλίνη ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό – Ψάχνουν τη «διαρροή» της μόλυνσης – Έτοιμο την Πέμπτη το «φορητό» νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Ανυποχώρητος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία καταμετρήθηκαν χθες 305 νέα περιστατικά σε σύνολο 1.498 πανελλαδικά, κρατώντας για άλλη μια μέρα τα «σκήπτρα» του κορωνοϊού στη χώρα. Παρότι σε απόλυτους αριθμούς τα νέα κρούσματα του ιού φθίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε σχέση με τα νούμερα που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση, ωστόσο, που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να βελτιωθεί ούτε κατά το ελάχιστο, καθώς η αφόρητη πίεση των νέων διασωληνώσεων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν κορεστεί όλες οι ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι αμφότερα τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεώργιος Γεννηματάς» ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ τις τακτικές εφημερίες χωρίς να διαθέτουν ούτε μια κλίνη ΜΕΘ κενή για ασθενείς από κορωνοϊό, αφού έχουν από μέρες καλυφθεί και οι 44 κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και οι 17 του «Γ.Γεννηματάς» αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και έπειτα από την απόφαση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας για ανάπτυξη της 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητής Υγειονομικής Μονάδος Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως, το «φορητό» νοσοκομείο για COVID στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο την Πέμπτη.

 

Θεσσαλονίκη: Στήνουν κινητό νοσοκομείο στο 424 στρατιωτικό | Τώρα ό,τι συμβαίνει 22/11/2020| OPEN TV

Την ίδια ώρα, «έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζοντας όμως πως χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος για αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς «ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», σημείωσε. Μάλιστα, πέραν της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», «είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία» περιέγραψε ο Καθηγητής, ξορκίζοντας τον όποιο εφησυχασμό.

Με τον ιό να καλπάζει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία να εντοπιστούν με ακρίβεια οι πηγές διασποράς του ιού στην πόλη ακόμη και σήμερα, 20 ημέρες δηλαδή μετά την εκκίνηση του γενικού απαγορευτικού. Εμφανώς προβληματισμένη για την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος, «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση» επισήμανε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, σημειώνοντας πως «τα κρούσματα δεν κάνουν ποτέ 25 μέρες να εμφανιστούν. Τα περισσότερα εμφανίζονται στην εβδομάδα. Μερικά εμφανίζονται στο 14ήμερο και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην 3η εβδομάδα», για να καταλήξει πως «άρα, κάτι δε γίνεται καλά, άρα κάπου δεν προσέχουμε πολύ».

«Τα βλέπαμε στην παρέλαση…»

Με εμφανή τον επιστημονικό προσανατολισμό για πιθανές «τρύπες» στην προσπάθεια στεγανοποίησης της Θεσσαλονίκης από τον κορωνοϊό, με σκηνικό πολέμου προσομοιάζει ήδη ο χώρος στάθμευσης του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424, όπου έχουν τοποθετηθεί σκηνές από νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο θα είναι έτοιμο σήμερα, για να υποδεχθεί -σε περίπτωση που χρειαστεί- μεγάλο αριθμό ασθενών ταυτόχρονα. Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ, στα οποία θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπτευστήρες, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στο Αφγανιστάν, όταν είχε μεταβεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού.

«Τα βλέπαμε στην παρέλαση και τώρα τα ζούμε» σχολιάζουν στην εικόνα του στρατιωτικού νοσοκομείου οι Θεσσαλονικείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μέχρι στιγμής η μόνη επαφή των κατοίκων της πόλης με τις υγειονομικές υποδομές του στρατού ήταν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια»

Με τον κορωνοϊό, ωστόσο, να επελαύνει, η μάχη δίνεται ώρα με την ώρα στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, ακόμη και αν οι πιθανότητες δεν είναι πάντα με το μέρος των γιατρών και των νοσηλευτών.

«Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, καλείται να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στη Βόρεια Ελλάδα και, ειδικότερα, στο Νομό της Θεσσαλονίκης, η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας είναι ιδιαίτερα υψηλός. Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την έκδηλη ανησυχία των συμπολιτών μας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι, μέχρι και σήμερα, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, περιθάλπονται υπό δύσκολες, αλλά ασφαλείς συνθήκες τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας πως «οι εξαιρετικοί μας ιατροί και νοσηλευτές, το σύνολο του διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσηλευομένων, με ενότητα, ομοθυμία και ειλικρινή διάθεση προσφοράς. Όλοι μαζί, ως μια ομάδα, σαν μια οικογένεια, θα δώσουμε τον κοινό αγώνα και θα τα καταφέρουμε». Την ίδια προσπάθεια καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης να κρατήσουν στη ζωή μια 28χρονη μητέρα από την Κοζάνη, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη και χωρίς να διαθέτει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Στον αντίποδα, την καραντίνα έσπασαν πιστοί σε χωριό της βόρειας Χαλκιδικής εχθές το πρωί, συμμετέχοντας «αμετανόητοι» στη Θεία Λειτουργία παρά τη σχετική απαγόρευση. Φτάνοντας στον ναό, αστυνομικοί εντόπισαν τον ιερέα και δύο πιστούς, βεβαιώνοντας πρόστιμα 300 ευρώ σε κάθε πολίτη και 1.500 ευρώ στον ιερέα, για να δεχτούν επίθεση από τον γιο του ιερέα και έναν εκ των πολιτών, καταλήγοντας προαιρετικά στο νοσοκομείο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα