14/04/202013:35

Κορωνοϊός: Τί δείχνει το μαθηματικό μοντέλο του Πανεπιστημίου της Πάτρας για κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα και πιθανό δεύτερο κύμα

Την κορύφωση του πρώτου κύκλου έξαρσης του κορονοϊού στην Ελλάδα και την έναρξη της περιόδου αποδρομής, εντοπίζει το μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης που ανέπτυξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γιώργος Ανδρουλάκης και η επιστημονική του ομάδα, ενώ σε παγκόσμια βάση φαίνεται βρίσκεται σε φάση κορύφωσης το πρώτο κύμα της έξαρσης.

Στη νέα έκδοση, την έβδομη διαδοχική, της έρευνας της εν λόγω επιστημονικής ομάδας, το υλικό έχει εμπλουτιστεί με πιθανότητες επίτευξης της πρόβλεψης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, για την Ελλάδα, το ενδεχόμενο να υπάρξει ημέρα με περισσότερα κρούσματα από όσα καταγράφηκαν στην κορύφωση της καμπύλης είναι σχεδόν μηδενική. Η πρόβλεψη αυτή, βέβαια, αφορά τις επόμενες επτά ημέρες από τη δημοσίευση της μελέτης, καθώς τα νέα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα συνεκτιμηθούν και θα αποτυπωθούν στο επόμενο update, που αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης του φαινομένου, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, επέχουν ρόλο πυξίδας για τις αγορές και τους πολιτικούς. Εκτός από την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, τα μοντέλα αυτά, αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθούν πισωγυρίσματα.

Η επόμενη μέρα

Ως εκ τούτου η χρήση πολλαπλών μοντέλων, συνδυαστικά και συγκριτικά με τα πραγματικά στοιχεία, αποτελεί το βασικό εργαλείο για την σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργικότητας και τη μετάβαση σε περιβάλλον ομαλότητας. Όπερ σημαίνει ότι η άρση των μέτρων περιορισμού, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των μέτρων στήριξης των οικονομιών, άπτονται άμεσα των προβλέψεων.

Συνεπώς, η πρόβλεψη της περιόδου αποδρομής του covid-19, της προοπτικής για νέα έξαρση και της δυναμικότητας του ιού ανά περιοχή, αποτελούν τα στοιχεία που κατευθύνουν τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου και την αντίδραση των αγορών.

Διαβάστε:   Τουρκία: Ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε, ο Ερντογάν τον κρατάει στη θέση του

Από τα συμπεράσματα της τελευταίας έκδοσης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, ότι όπου έχει υπάρξει δεύτερο κύμα, αυτό ήταν ηπιότερο από το πρώτο.

Η προοπτική αποδρομής του κορονοϊού, όπως σκιαγραφείται μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα και την καθημερινή παρατήρηση της εξέλιξης των νέων κρουσμάτων, των θανάτων, των θεραπευθέντων και των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, επηρεάζει καθοριστικά και τους δείκτες μεταβλητότητας των αγορών, καθώς η σταδιακή αποκατάσταση της προβλεψιμότητας μειώνει το ρίσκο και συμβάλλει στην διαμόρφωση περιβάλλοντος εμπιστοσύνης.

Υπ΄αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαία η υποχώρηση του δείκτη VIX, που καταγράφει τη μεταβλητότητα στον S&P 500 στις ΗΠΑ. Ο λεγόμενος και δείκτης “φόβου”, ωστόσο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς και τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων.

Αν και τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, παγκοσμίως, υπάρχουν περιοχές και χώρες όπου δειλά, δειλά έχει ξεκινήσει η απεμπόλησή τους.

Διαβάστε:   Τουρκικά μαχητικά πάνω από Λέσβο και Έβρο

Επιστημονικά. ακόμα, δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής συσχέτιση της πορείας των δύο δεικτών, σε αυτή τη φάση, καθώς τα δεδομένα δεν επαρκούν. Οι γραμμές τάσης όμως και η εμπειρική προσέγγιση αποτελούν δύο αρκετά αποτελεσματικές μεθόδους προσέγγισης, οι οποίες συμβάλλουν -επίσης- στη βελτίωση της ορατότητας,.

Πιο περίπλοκη θα είναι ωστόσο, η συσχέτιση των στατιστικών κλιμάκωσης του κορονοϊού, με τους αντίστοιχους οικονομικούς δείκτες. Αυτοί που επηρεάζονται, παραδοσιακά, πρώτα, είναι οι δείκτες κλίματος, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Η προοπτική ανόδου τους, όμως, είναι πιο περίπλοκη υπόθεση και αποτελεί συνάρτηση συνδυασμού παραγόντων.

Τα βασικά στοιχεία της 7ης αναθεώρησης

Στην έβδομη αναθεώρηση της έρευνας, που βασίζεται στο μαθηματικό μοντέλο ARIMA και στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για 140 χώρες και 47 πολιτείες της Αμερικής:

α) Υπάρχουν ενδείξεις ότι παγκοσμίως βρισκόμαστε στην κορύφωση των κρουσμάτων,
β) Στην Ευρώπη παρουσιάζεται μετατόπιση της έντασης βόρεια με το νότο να παρουσιάζει τάση αποκλιμάκωσης.
γ) Στην Αμερική ο κύριος όγκος κορύφωσης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα.


δ) Επίσης, μικρή μετατόπιση της έντασης εμφανίζεται στο βόρειο μέρος της Νότιας Αμερικής και σε χώρες της Αφρικής.
ε) Εμφανίζεται θετική ασυμμετρία στην καμπύλη των κρουσμάτων, δηλαδή η περίοδος αποκλιμάκωσης είναι ελαφρά μεγαλύτερη από την περίοδο κλιμάκωσης.
στ) Στις περισσότερες περιοχές που εμφανίστηκε δεύτερος κύκλος του ιού αυτός ήταν συντομότερος χρονικά και με μικρότερη ένταση.

Ακολουθεί ολόκληρη η έκθεση

crisismonitor.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα