01/02/202123:58

Κορωνοϊός: «Τρίτο κύμα» δείχνει η σταθερή άνοδος των κρουσμάτων – Πισωγύρισμα δύο μηνών στην Αττική

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – Πάνω από 500 κρούσματα μετά από 5 Δευτέρες – Γιατί καταγράφηκε μεγάλη διασπορά στο νοσοκομείο της Πάτρας, «Άγιος Ανδρέας»
Συνεχόμενη είναι η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα και με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Έπειτα από πέντε ολόκληρες εβδομάδες σταθεροποίησης του αριθμού θετικών διαγνώσεων που ανακοινώνονται κάθε Δευτέρα σε κάτω από 500 (476 κρούσματα στις 28/12), σήμερα, πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν και πάλι σε 534, υποδεικνύοντας εκ νέου ανοδικές τάσεις που κάνουν τους επιδημιολόγους να μιλούν για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας.

Διασωληνωμένοι σήμερα είναι 248 ασθενείς, ενώ το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 33 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID-19. Η Αττική φαίνεται να αποτελεί το επίκεντρο του ενδεχόμενου αυτού τρίτου κύματος, καταγράφοντας 265 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και συνεχίζοντας έτσι να διατηρεί το υψηλότερο μερίδιο των κρουσμάτων στην επικράτεια.

Με διψήφιους αριθμούς βρέθηκαν στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ η Θεσσαλονίκη με 39 περιστατικά όπου, όμως, έχει σημάνει συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού σε 36χρονο διάκονο, η Αχαΐα με 43, η Εύβοια με 29 και η Λάρισα με 14 περιστατικά.

«Θολή εικόνα» από τον μικρό αριθμό τεστ

Μπορεί οι αριθμοί καθαυτοί να μην εγείρουν λόγους περαιτέρω ανησυχίας, θα πρέπει, ωστόσο, να αναλογιστούμε τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν χθες Κυριακή και οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 11.351 (3.709 μοριακοί – 7.642 rapid tests).

Δεδομένου, μάλιστα, ότι συνολικά 13 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» ως περιοχές «αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου» αλλά μόλις πέντε είναι εκείνες που σημειώνουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των ελέγχων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας της εκάστοτε περιοχής.

Ενδεικτικό του μικρού αριθμού τόσο μοριακών όσο και rapid τεστ αποτελεί το γεγονός ότι η Χαλκιδική μετρά μόλις τέσσερα κρούσματα, το Λασίθι ένα, ενώ η Ζάκυνθος δεν βρίσκεται καν στον επιδημιολογικό πίνακα κρουσμάτων, την στιγμή που μόλις σήμερα το πρωί εντάχθηκαν στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, λόγω της αυξημένης διασποράς του ιού που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες.

«Πισωγύρισμα» δύο μηνών στην Αττική

Για μια ακόμα ημέρα, η Αττική συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά επί συνόλου κρουσμάτων, ενώ την τελευταία Παρασκευή του μήνα 87 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και με σύνολο 681 νοσηλευομένων στην Αττική έως σήμερα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «πισωγύρισμα δύο μηνών», αφού ήταν αρχές Δεκεμβρίου όταν καταγράφονταν παρόμοιοι αριθμοί που οδήγησαν σε πολύ αυστηρά μέτρα.

Ενδεικτικός της κατάστασης είναι και ο προβληματισμός που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας για την εικόνα της Αττικής, ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Στοιχεία άξια αναφοράς είναι η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας RT στο 1,01, η αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων από την προπερασμένη Παρασκευή, αλλά και η συστηματική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κύριος Νίκος Θωμαΐδης.

Θεοδωρίδου – Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»: «Δυσάρεστη έκπληξη» η διασπορά σε ανεμβολίαστο προσωπικό

Ιδιαίτερα αναφορά στην περίπτωση κρουσμάτων κορωνοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα έκανε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρδίου έκανε λόγο για δυσάρεστη έκπληξη «και ας ελπίσουμε ότι είναι εξαίρεση το γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι εκεί το ποσοστό εμβολιασμού των νοσηλευτών -και λιγότερο των γιατρών- ήταν εξαιρετικά χαμηλό, είτε από αμέλεια, είτε από δυσπιστία, είτε ακόμη και από κόπωση.

«Η παροιμία “δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτης” εδώ δεν έχει περιθώρια και τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην τοποθέτησή της.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα