Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Μάσκα και εμβόλιο οι ελπίδες για τον έλεγχο της πανδημίας
Τι είναι τα «διαλείμματα μάσκας» για τα οποία μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας
Στο εμβόλιο και στη χρήση της μάσκας εναποθέτουν οι επιστήμονες τις ελπίδες τους αρχικά για τον έλεγχο και τελικά για τον τερματισμό της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Σε αυτά τα δύο κομβικά στοιχεία επικεντρώθηκε χθες και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.
Ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ότι αφορά το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, είπε ότι «επιζητούμε σαν ανθρωπότητα την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών, με αυστηρά κριτήρια, ώστε ο κόσμος με ασφάλεια να μπορεί να εμβολιαστεί με ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο».
Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι εντός του Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα κάποια απτά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι τόσο οι κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, όσο και της Moderna αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται κοντά σε φάση ολοκλήρωσης του σταδίου 3 των κλινικών δοκιμών τους. Από τα 177 υπό ανάπτυξη εμβόλια, μόλις 9 είναι σε στάδιο προχωρημένων κλινικών δοκιμών και τα 7 εξ αυτών στην Φάση 3, δηλαδή στο τελικό στάδιο πριν την υποβολή αιτήματος για έγκριση.
«Οι μεγάλες κλινικές μελέτες φάσης 3, έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων, αλλά και ικανοποιητική απάντηση και σε κάποια από αυτά, ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση στα Τ-λεμφοκύτταρα, δηλαδή στο επίπεδο της Τ-κυτταρικής ανοσίας που έχει μεγάλη σημασία από ότι φαίνεται γι’ αυτόν τον ιό», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι «έχω ελπίδα, λοιπόν, ότι θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος για τα εμβόλια, είναι πόσο θα κρατάνε. Για αυτό είπα, ενδεχομένως να δούμε ένα εμβόλιο που θα έχει δόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο».
Εκτός από την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων που θα εγκριθούν έναντι του νέου κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε και την ανάγκη της ισότιμης πρόσβασης σε αυτά, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Επιτρόπου Υγείας κυρίας Στέλλας Κυριακίδου ανακοίνωσε κοινή προσπάθεια για παραγγελία 2 δισεκατομμυρίων δόσεων για όλο τον κόσμο το 2021. «Όπως δήλωσε η κυρία Κυριακίδου, μόνο δουλεύοντας όλοι μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο με αλληλεγγύη θα νικήσουμε τον κορωνοϊό», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Μάσκες: το προσωπικό μας lockdown
Μέχρι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να μας βγάλει από αυτή την κρίση, όπως επεσήμανε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το βασικό μέτρο προστασίας όλων είναι η μάσκα.
Χαρακτηρίζοντας την «μαχαίρι με δύο όψεις» αφού από τη μια μας προστατεύει αλλά από την άλλη είναι αναγκαίο κακό, ζήτησε να την «χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, ένα προσωπικό lockdown».
Και φυσικά τα παιδιά δεν εξαιρούνται από το «αναγκαίο κακό» της μάσκας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό. Αναφερόμενος στο καυτό θέμα της χρήσης της μάσκας στα σχολεία, τόνισε ότι «η σωστή χρήση της βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αρκεί να γίνεται σωστά, να είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό». Και πως «η χρήση της μάσκας προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unicef ως ένα μέρος συνόλου μέτρων Δημόσιας Υγείας», μαζί άλλα μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών, η αναπνευστική υγιεινή και ο επαρκής φυσικός αερισμός των κλειστών χώρων.
Παραδεχόμενος ότι στα μικρά παιδιά η χρήσης της μάσκας έχει πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα, συνέστησε στους εκπαιδευτικούς να δίνουν τη δυνατότητα σε τακτικά διαστήματα για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να αποφορτίζονται οι μαθητές από τη χρήση της.
«Τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση. Με την επιβράβευση είναι πιο εύκολο για αυτά να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά. Οφείλουμε να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα, αντί για την τιμωρία ή την απουσία αν δεν τη χρησιμοποιούν», υπενθύμισε.
Ενώ απευθυνόμενους στους γονείς ζήτησε να δώσουν το καλό παράδειγμα χρησιμοποιώντας σωστά τη μάσκα όπου είναι αναγκαίο και βοηθώντας τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, να κατανοήσουν το σκοπό της. «Οι μεγάλοι ας κάνουμε σωστότερη χρήση της μάσκας, ας δώσουμε το παράδειγμα στα μικρά παιδιά».
Και τελείωσε την ενημέρωση για τον κορωνοϊό με την ευχή γρήγορα «με ένα καλά ελεγμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ακόμα και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε μία φορά το χρόνο, όπως της γρίπης, να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί και οι υποχρεωτικότητες στην καθημερινότητά μας, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, το κοινωνικό, το οικονομικό και το πολιτικό. Και να δούμε στο πρόσωπο ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά και αίσθηση πως κάναμε το καθήκον μας. Δεν εκθέσαμε, ούτε εκτεθήκαμε στον κίνδυνο, μείναμε πιστοί στην κοινωνική αλληλεγγύη».