12/11/202021:41

Κοτανίδου: Δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες (BINTEO)

«Υπάρχει φως στο τούνελ, το φως του εμβολίου», τόνισε η πνευμονολόγος  – Πώς σχολίασε το αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων της Πέμπτης

«Σε αυτή τη φάση ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα», τόνισε η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, η πνευμολόγος υπενθύμισε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας.

«Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι μαύρες προβλέψεις που πριν από λίγο καιρό έκαναν λόγο για 3.000 και 4.000 κρούσματα και τότε έμοιαζαν πολύ μακρινές. Ωστόσο, πλέον αποτελούν την πραγματικότητά μας», τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Παρόλο που η σκιά της πανδημίας πέφτει βαριά πλέον πάνω από τη χώρα, η πνευμονολόγος τόνισε πως «υπάρχει φως στο τούνελ, το φως του εμβολίου».

Ερωτηθείσα για τις επόμενες ημέρες, ανέφερε πως οι αριθμοί που βλέπουμε είναι κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί, ήταν η αιτία για το lockdown, υπογράμμισε, προσθέτοντας το εξής: «τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι».

«Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί όσοι θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη»

«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.

«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες. «Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.

«Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις τραγικές εικόνες που είδαμε όλοι στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, η κ. Κοτανίδου, εμφανίστηκε αισιόδοξη και τόνισε πως αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Για την άρση της καραντίνας, κατέστησε σαφές ότι εξαρτάται από το πόσο πιστά γίνεται η τήρηση των μέτρων.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα