Κρίση στο Αιγαίο: Οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλούν την Τουρκία να σταματήσει την ένταση και τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή
«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Στολτενμπεργκ: Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Σε επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες και ο Σαρλ Μισέλ
Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».
Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ
Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή, τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο επικοινώνησε το απόγευμα.
Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στο μπαράζ διπλωματικών επαφών, μετά τη νέα κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κι ενώ το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια μέσα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδα.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Ευρωατλαντική Συμμαχία.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. «Η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» έγραψε στο twitter.
Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το Oruc Reis λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε άλλη μια προκλητική κίνηση με ανακοίνωση του στην οποία απειλούσε ότι «δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο» .
Απαντώντας στην προηγούμενη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία τονιζόταν με αφορμή τις κινήσεις του Oruc Reis ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει στο να προκαλέσει κλιμάκωση και στοχεύει αμιγώς στην άσκηση του δικαιώματος στη νομιμη άμυνα αν αυτό κριθεί απαραίτητο» προστίθεται στην ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι την ένταση στην Μεσόγειο «δεν την αυξάνει η Τουρκία αλλά η Ελλάδα».
Παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής «μετά την πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο (σ.σ. για την οριοθέτηση ΑΟΖ)».
«Με τη συμφωνία αυτή η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζεται. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Oruc Reis ξεκίνησε τις προγραμματισμένες σεισμολογικές έρευνες» υποστηρίζε ο κ. Ακσόι.
Όσον αφορά την προηγούμενη απόσυρση του Oruc Reis το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έγινε «με εντολή του προέδρου Ερντογάν. Η κίνηση καλής θέλησης αυτή που κάναμε κατόπιν παράκλησης της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δώσουμε στη διπλωματία μιας ευκαιρία δεν βρήκε κάποια απάντηση».
«Στην Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους» προσθέτει ο κ. Ακσόι.