Κύπρος: Εθνικό συμβούλιο για την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση υδρογοναθράκων
01/01/197002:00

Κύπρος: Εθνικό συμβούλιο για την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση υδρογοναθράκων

[ad_1]

Συνέρεχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, πρκειμένου ο πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των θεμάτων των υδρογοναθράκων

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα προσανατολίζονται στην απόρριψη της πρότασης, η οποία θεωρείται «μανούβρα» εκ μέρους της Άγκυρας για να αποφευχθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν τερματιστεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει ομόφωνη απόφαση κυβέρνησης και κομμάτων, καθώς η πρόταση Ακιντζί έχει απαντηθεί από το 2011 όταν συμφωνήθηκε ότι το θέμα των υδρογοναθράκων θα τυγχάνει χειρισμού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τη λύση του κυπριακού. Σήμερα η τουρκική πλευρά επαναφέρει την πρόταση τη στιγμή που οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζουν μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παρανομες γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ. Στόχος της Άγκυρας είναι να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στις ενέργειες της, εμφανιζόμενη ως προστάτης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, με επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες από τη πλευρά του ΟΗΕ για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών, με τη τουρκική λευρά να προσπαθεί να δημιουργησει προσκόμματα προβάλλοντας θέμα υδρογοναθράκων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα