15/12/202318:06

Κυρ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.: “Σημαντικά αυξημένα κονδύλια για μετανάστευση – «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αδύναμους»- Τον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη στήριξη

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι προβληματισμοί της χώρας μας ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης, ελήφθησαν υπόψη είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής «Αποφασίστηκαν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη διαχείριση της μετανάστευσης, δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά για όσο διάστημα διαρκεί το κύμα  ακρίβειας. Όπως διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο τον Δεκέμβριο θα διατεθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη στήριξη στους ευάλωτους. Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε και στη διπλωματική ένταση με την Αλβανία, τονίζοντας πως «το θέμα Μπελέρη είναι θέμα εφαρμογής κανόνων του κράτους Δικαίου και όχι διμερές ζήτημα.

«Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι ο λόγος που δεν συμφωνήθηκε χθες η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει να κάνει με το ΒΕΤΟ που προέβαλε μια χώρα, συγκεκριμένα η Ουγγαρία. Το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα του ελληνικούς προβληματισμούς, υπάρχουν σημαντικά κονδύλια για τη μετανάστευση, αυξημένο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές και μια σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στην χρήση κοινοτικών πόρων για το 2014-2020. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε την πολυπόθητη συμφωνία, εκτιμώ ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο συμβούλιο στο τέλος Ιανουαρίου, εκτιμώ ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο που τυγχάνει της αποδοχής 26 χωρών με την εξαίρεση της Ουγγαρίας. Από πλευράς Ελλάδος είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι ελληνικοί προβληματισμοί ελήφθησαν υπόψη και υπάρχει κατανόηση από πλευράς Ε.Ε. ότι ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ελληνοτουρκικά: «Σημαντικό βήμα η διακήρυξη των Αθηνών – Μπορεί να φέρει συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Όπως ενημέρωσε δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕυρωπαΪκής Ένωσης – Τουρκίας, υπήρχε απλά μια αναφορά στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία είναι γνωστή και απηχεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η διακήρυξη των Αθηνών, αποτελεί σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα βήματα που θα ακολουθήσουν και ότι θα μας «οδηγήσει στο δύσκολο ζητημα οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»

«Όλες οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο παίρνονται με ομοφωνία. Η ομοφωνία θα εξακολουθήσει να είναι κανόνας. Δεν βλέπω αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η Ουγγαρία δεν άσκησε βέτο στην απόφαση της Συνόδου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Μολδαβίας.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία: «Ζήτημα κράτους δικαίου η υπόθεση Μπελέρη – Να αποδείξει ότι έχουν γίνει βήματα»

Για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και την υπόθεση Μπελέρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης φέρνει την ελληνική σφραγιδα, είμαστε από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε διαρκώς αυτή τη προσέγγιση. Είναι μια διαδικασία που κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων του κράτους δικαίου. Το θέμα Μπελέρη είναι ζητημα κράτους δικαίου και όχι διμερής διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία και αυτό που ζητάμε είναι να αναγνωριστεί ότι ο Μπελέρη εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος, δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της αλβανικής δικαιοσύνης. εδώ έγινε μια εκλογη που κέρδισε ο Μπελέρη και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του γιατί είναι στη φυλακή, γιατί εκκρεμούν εις βάρος του κάποιες κατηγορίες. Προσβλέπουμε στο να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας, αυτό ήταν εξαρχής το ζητούμενο, να μην υπάρξει παρέμβαση στην εκλογή και να μην είναι δήμαρχος Χειμάρρας όπως είναι σήμερα ενας άνθρωπος που έχασε τις εκλογές. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και να αποδείξει η Αλβανια ότι έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε»

Εκτίμησε πως πιθανόν να γίνει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μετά και την κλιμακωτή μείωση των επιτοκίων στο δολάριο για τον επόμενο χρόνο που προανήγγειλε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ για το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας είπε πως «Ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αδύναμους – Τον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη στήριξη»

Ειδικότερα αναφερόμενος στην ακρίβεια τόνισε: Έχω αναγνωρίσει ότι η ακριβεια αποτελεί το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά εστιάζουμε στο να απαλύνουμε. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο το Δεκεμβριο θα εκταμιευτούν πάνω από 750 εκατ. ευρώ πρόσθετη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυρια. αυτό είναι αναπτυξιακό μέρισμα, το προιον της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Επειδή ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους είμαστε σε θέση να ενισχύουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι η καλυτερη επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής μας πολιτικής. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: δραστικός έλεγχος και παρεμβάσεις στην αγορά, πρωτοβουλίες για σταθερή μειωση τιμών, να εντείνουμε τον ανταγωνισμό να αντιμετωπίζουμε φαινομενα αισχροκέρδειας. Αλλά ο μόνιμος τρόπος είναι η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθει, αυτό θα μείνει στον πολίτη όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν. Τα ΜΜΕ λογικό είναι να κάνουν θέμα όταν υπάρχει αύξηση τιμών, αλλά υπάρχει και μείωση τιμών όπως πχ στη βενζίνη μείωση κατά 11%, η μεγαλύτερη μείωση από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χωρες. Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυρια.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είπε πως «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημειο που χρειαζόμασταν πιο τολμηρές αποφάσεις, τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά, η ορθότητα των μετρων μας θα κριθεί στην πορεία. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη, την ομορφιά του ποδοσφαίρου μακριά από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε πως «υποστηρίζουμε την πολιτική λύση των δύο κρατών».

Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: Η θέση της Ελλάδος παραμένει σταθερή. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα. Όμως, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, διαχωρίζουμε τη Χαμάς, η οποία πρέπει να εξουδετερωθεί στο πεδίο, από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουμε και την κλιμακούμενη μας ανησυχία. Τις μεγάλες ανθρωπιστικές απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας. Η έμφαση μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δοθεί στην ανθρωπιστική ανακούφιση των αμάχων της Γάζας και αυτό περνάει και μέσα από ανθρωπιστικές παύσεις, οι οποίες όσο μεγαλύτερες είναι, τόσο πιο εύκολα θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αλλά αν θέλουμε να έχουμε και αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι εδώ στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα έχει αξιοπιστία σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Αλλά αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς μια μεγάλη προσπάθεια να επανεκκινήσουμε τις συζητήσεις για μια λύση δύο κρατών, δεν θα θεωρούμαστε ότι έχουμε ουσιαστική παρέμβαση σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα υποστηρίζει ανέκαθεν την πολιτική λύση των δύο κρατών, η οποία είναι και η μόνη τελικά που μπορεί να επιτρέψει στους κατοίκους του Ισραήλ, σε Εβραίους και σε μουσουλμάνους Παλαιστίνιους να μπορέσουν να ζήσουν μαζί σε αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη περιοχή».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα