23/09/202322:02

Λ. Αυγενάκης για Θεσσαλία: Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προκαταβολές για το ζωϊκό κεφάλαιο – Τέλος στην αισχροκέρδεια

«Ως κυβέρνηση, ως πολιτεία και ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ γενναία, πολύ δυναμικά και πολύ άμεσα τα όσα έχουν συμβεί στον θεσσαλικό κάμπο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, «Olympia Forum IV», που διοργανώνεται από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

 Όπως πρόσθεσε, «κινηθήκαμε ταχύτατα και θα είμαστε σε πλήρη δράση τα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες για γρήγορη απογραφή και καταγραφή των ζημιών και φυσικά την εξυπηρέτηση των πλημμυροπαθών».

 Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «έχουμε μία μεγάλη καταστροφή, που όμως βήμα – βήμα κινούμαστε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ανταποκριθούμε ταχύτατα, με αποτέλεσμα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να δώσουμε τις προκαταβολές».

Έκκληση να προχωρήσουν οι αιτήσεις πληγέντων στο φυτικό κεφάλαιο
Σχετικά με το φυτικό κεφάλαιο ανέφερε ότι «υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά των πληττόμενων στην υποβολή δηλώσεων» και απηύθυνε έκκληση, ώστε να προχωρήσουν στις δηλώσεις.

 Ακόμη, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα», με αφορμή, όπως είπε, παρατυπίες και συνέχισε: «Τέτοιες στιγμές δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε, για αυτό και εμείς ως κράτος κάνουμε όλες τις διευκολύνσεις, είμαστε όλοι μας πάνω κατά πάνω, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δεχθούμε παρατυπίες».

 Παράλληλα, αναφμίλησε για «αισχροκέρδεια στα οπωροπωλεία και στις λαϊκές αγορές», αφού όπως είπε, «εκσφενδονίστηκαν οι τιμές σε προϊόντα, τα οποία δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία».

 Όσον αφορά τη ψηφιοποίηση, είπε ότι «έχουμε δεσμευτεί, πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο και σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ».

 Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «ο εκτιμητής θα μπορεί να επισκέπτεται τον αγρό, έχοντας μαζί του ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να εντοπίζει σε ποιο ακριβώς σημείο έχει γίνει ζημιά, εάν είναι ασφαλισμένος, να καταγράφει τις ζημιές και αυτομάτως να γνωρίζουν και ο εκτιμητής και ο αγρότης το ύψος τη αποζημίωσης».

 «Η ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα» συμπλήρωσε, «είναι πολλαπλώς χρήσιμη και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο διαχείρισης των πόρων».

 Σχετικά με την ευφυή γεωργία, είπε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο εξελίσσεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι «είμαστε υπέρμαχοι της ενίσχυσης του επαγγελματία αγρότη και της δημιουργίας τμημάτων επαγγελματιών αγροτών στα επιμελητήρια της χώρας».

 Ήδη, όπως πρόσθεσε, «έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με τον πρόεδρο της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων», ενώ αναφερόμενος στα τμήματα επαγγελματιών αγροτών, επεσήμανε ότι «αυτά θα βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γνώσεων, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αγρότη είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση». 

 «Όσο εμείς μένουμε πίσω σε αυτό, όσες επιδοτήσεις και να πέσουν στην αγορά είναι βέβαιο», συνέχισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ότι δεν θα αξιοποιηθούν σωστά, για αυτό το λόγο επικεντρωνόμαστε στην γνώση».

 Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι «επικεντρωνόμαστε στην σωστότερη, ασφαλέστερη και με διαφάνεια κατανομή των επιδοτήσεων».

 «Όλα αυτά», όπως επεσήμανε, «συνθέτουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, άρα σημαίνει και προσέλκυση νέων ανθρώπων που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με επαγγελματισμό και όχι απλώς επειδή κληρονόμησαν μία υποχρέωση, να καλλιεργούν δηλαδή τα χωράφια του πατέρα τους».

 Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και δική μου, πως μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τουλάχιστον 60.000 νέες θέσεις εργασίας ή νέους επαγγελματίες αγρότες».

 «Για αυτό το λόγο», συνέχισε, «η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνταν για να μπορέσουμε να δώσουμε το “πράσινο φως” σε όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες της τελευταίας περιόδου, που ήσαν περίπου 2.200, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νέων ανθρώπων που είχαν απευθύνει στο υπουργείο για τα προγράμματα, αλλά δεν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία».

 Όμως, όπως τόνισε, «τους δώσαμε το δικαίωμα να συμμετάσχουν και να πάρουν μία πολύ γενναία πρώτη βοήθεια, που ανέρχεται από 30.000 έως και 40.000 ευρώ και παράλληλα τους δώσαμε και ένα δεύτερο δικαίωμα να συμμετέχουν στα επόμενα πρόγραμμα, το οποία ούτως ή άλλως ανοίγουν επόμενη περίοδο».

 Επίσης είπε ότι «θα υπάρξει μία επιπλέον μοριοδότηση για τα προγράμματα που θα κατατεθούν και αφορούν τις περιοχές που έχουν πληγεί είτε από πυρκαγιές, είτε από πλημμύρες».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα