09/06/202016:41

Λ. Μενδώνη: “Προτεραιότητα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελούν οι Δελφοί και η Ολυμπία”

Η κ. Λίνα Μενδώνη -Υπουργός Πολιτισμού και ο κ. Φάνης Παπαθανασίου -Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη συζήτησαν για την οικονομική διάσταση του πολιτισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή των Δελφών που αποτελεί πόλο έλξης υψηλού πνευματικού επιπέδου επισκεπτών, η οικονομία ολόκληρων περιοχών εξαρτάται από αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. “Μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2005-2015 κατέδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ επένδυσης στον πολιτισμό, η απόδοση φτάνει τα 3,44 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το τριπλάσιο της επένδυσης”, σημείωσε η κα. Μενδώνη.

Σε ερώτηση του κ. Παπαθανασίου αν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα να  υποδεχθεί τους τουρίστες με περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαθέσιμες το καλοκαίρι, η κα. Μενδώνη σημείωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις αλλά ότι τα σχέδια του Υπουργείου προχωρούν κανονικά.  Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι στη διαδικασία διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις. “Προτεραιότητα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελούν οι Δελφοί και η Ολυμπία”, εξήγησε.

Ως άλλο παράδειγμα καθυστέρησης επενδύσεων, η κα. Μενδώνη αναφέρθηκε στον ανελκυστήρα πλαγιάς του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.  “Ο ανελκυστήρας καθυστέρησε, όχι γιατί δεν ήταν έτοιμη η μελέτη, ή διότι δεν υπήρχαν τα χρήματα διαθέσιμα (τα οποία εξασφαλίστηκαν από χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση), αλλά διότι η ιταλική εταιρία κατασκευής του παρέμεινε κλειστή για 70 ημέρες λόγω κορονοϊού”.

“Μπορεί ο σχεδιασμός για εκτέλεση κατασκευών και ανακαινίσεων να μας πήγε λίγο πίσω χρονικά, όμως ελπίζουμε ότι- αν όλα πάνε καλά αυτό το τρίμηνο- θα καλύψουμε το κενό”, είπε η Υπουργός.

“Τα έσοδα από τον πολιτισμό είναι περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα εθνικά κονδύλια για την χρηματοδότησή του είναι πολύ λιγότερα από το 1%”, συμπλήρωσε η Υπουργός μιλώντας για την συμβολή του πολιτισμού στην οικονομία της χώρας μας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κυρίως, αλλά και εθνικά κονδύλια, για την αναβάθμιση των υποδομών στη χώρα.

Τέλος, η Υπουργός αναφέρθηκε στην συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα του πολιτισμού.  Αναφέρθηκε στην χορηγία της Μicrosoft για την αρχαία Ολυμπία.  Η Microsoft δημιούργησε μία εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει τα μνημεία αναστηλωμένα, δηλαδή όπως ήταν αρχικά, καθώς περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ τόνισε ότι παρόμοιες εφαρμογές σχεδιάζονται και για άλλους χώρους.

Τόνισε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική και ότι το Υπουργείο συνεργάζεται πολύ αρμονικά με πολλά ιδρύματα.  Αναφέρθηκε στην απαλλαγή των Ιδρυμάτων από τον ΦΠΑ και είπε ότι ετοιμάζεται σύντομα ένα νέο πλαίσιο πιο φιλικό για τις πολιτιστικές χορηγίες.

capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα