16/08/201915:31

Λαμπρό το «Δεύτερο Πάσχα των Ορθοδόξων», στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου (photos)

«Μέσα στην καρδιά του Αυγούστου που η χάρη της γιορτάζει, ας ευχηθούμε όλοι μας,
   προσερχόμενοι στην χάρη της, να κάνει τις πίκρες μας χαρές και να διώξει το μαράζι…».

To Πάσχα του Καλοκαιριού, καθώς επίσης το δεύτερο Πάσχα των Ορθοδόξων, δηλαδή η Σεπτή Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μετάσταση αυτής εις του Ουρανούς, εορτάστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, τιμώντας έτσι την ωραιότερη, σεμνότερη, ταπεινότερη και ιερότερη γυναίκα του κόσμου την Παναγία μας!

Η Παναγία, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, τον μεγαλύτερο δογματικό πατέρα της Εκκλησίας μας, “κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος”. Δηλαδή εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί μετά την Αγία Τριάδα τιμάμε την Παναγία. Μεγάλη όντως τιμή. Στο πρόσωπο της Παναγίας τιμάται παράλληλα το γυναικείο φύλο! 

Οι ευλαβείς Χριστιανοί μας, με μεγάλη ευφροσύνη, χαρά και αγαλλίαση, προσήλθαν αθρόα  εις τον επίκαιρα και  κατάλληλα ευτρεπισμένο Ιερό Ναό μας, για να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα της Παναγίας μας, στον ανθοστόλιστο Επιτάφιο της! Το σώμα της Υπεραγίας Θεοτόκου αν και νεκρώθηκε δεν υπέστη καμία φθορά σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Όπως αδιάφθορη υπήρξε η κύηση του Ιησού, αδιάφθορη υπήρξε και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτό θα ερωτάται κανείς; Κανένας ανθρώπινος λόγος δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί το μυστήριο του θανάτου αυτής υπερβαίνει πάσαν έννοια.

Αδύνατο είναι λόγος ανθρώπου να ερμηνεύσει το γεγονός της Μεταστάσεώς Της, χωρίς την ζωντανή και φλογερή πίστη. Το σώμα Της, δεν μπορούσε να το κρατήσει ο τάφος. Η «Μετάσταση», επομένως, της Παναγίας είναι μία πρώτη ανάσταση που ενήργησε ο Χριστός, τιμώντας ιδιαίτερα την Θεοτόκο και μητέρα Του. Γι’ αυτό, λοιπόν, χαίρεται η  Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Διότι στην «Μετάσταση» της Παναγίας προγεύεται την Κοινή Ανάσταση των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό, η «Μετάσταση» της Θεοτόκου γίνεται το δεύτερο Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών!

Η Παναγία μας είναι και σήμερα ζωντανή! Είναι εδώ, ανάμεσά μας και δεν σταματά να μεσιτεύει στον Υιό της για να σώσει τις ψυχές μας και τα σώματα εκείνων που προσεύχονται σε Αυτήν. Η Παναγία πρόσφερε ως δώρο στην ανθρωπότητα το ύψιστο δώρο. Τον Υιό του Θεού!

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να την παρακαλούμε θερμά όλον τον μήνα Αύγουστο, που είναι ο μήνας της Παναγίας μας, της μεγάλης μας μητέρας, της άγρυπνης μεσίτριάς μας, προς τον γλυκύτατο Υιό της και Θεό μας, τον Κύριό μας Ιησού, δανειζόμενοι τούς λόγους του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λέγοντες πρός αυτήν: «Σήκωσε τα μάτια σου Μαριάμ και κοίταξε με το σπλαχνικό σου βλέμμα όλα τα παιδιά σου, που κυκλώνουν την σεπτή Σου Εικόνα και Σε θερμοπαρακαλούν για να μεσιτεύῃς στον Κύριο, ώστε να εκπληρωθούν τα προς Αυτόν αιτήματά τους».

(Εκ του Ιερού Ναού).

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα