Λέσχες καπνιστών (Tobacco club) η απάντηση των καπνιστών – Πελάτες βγαίνουν για τσιγάρο και… εξαφανίζονται χωρίς να πληρώσουν, καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες Εστίασης και Διασκέδασης
Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με τους ίδιους μάλιστα να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά διατάξεων του νόμου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι ορισμένοι Έλληνες καταστηματάρχες ζητούν να δημιουργηθούν Λέσχες καπνιστών.
Σύμφωνα με την Νίκη Κωνσταντίνου, οι «λέσχες καπνιστών» θα είναι αποκομμένες από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης και θα βοηθήσουν στην επαναφορά του τζίρου, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες, έχει μειωθεί.
Μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για περιστατικά που πελάτες βγαίνουν εκτός του καταστήματος για να καπνίσουν και αποχωρούν χωρίς να έχουν πληρώσει.
Δεν είναι όμως μόνο οι καταστηματάρχες. Σε όλη τη χώρα «κυοφορούνται» σχέδια δημιουργίας «Λεσχών Καπνού», που θα αποτελούνται από μέλη και στους εσωτερικούς χώρους θα δίδουν την δυνατότητα απρόσκοπτου καπνίσματος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους.
Συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία έχουν αναλάβει να συντάξουν τα σχετικά καταστατικά, αφού εξετάσουν τις λεπτομέρειες του νόμου, ενώ ειδικοί φοροτεχνικοί ελέγχουν τις φορολογικές λεπτομέρειες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την φορολογική αρχή.
Λέσχες καπνιστών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη
Από την άλλη πλευρά, η Νίκη Κωνσταντίνου, μιλά για άλλου είδους «λέσχες καπνού» και ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «λέσχες καπνιστών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Είναι χώροι όπου μπορούν οι καπνιστές να μπουν, να απολαύσουν τις υπηρεσίες του κλάδου μας, χωρίς να έχουν καμία επαφή με εργαζόμενους ή καταναλωτές που δεν καπνίζουν μέσα στην επιχείρησή μας. Κάτι πολύ απλό που συμβαίνει στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αγγλία».
«Είναι κάποιες πλευρές του καταστήματος που χωρίζονται με υαλοπετάσματα και μέσα υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός.
»Έχουν διαφορετικές εισόδους, είναι χώροι που λειτουργούν και προσέρχονται μέσα μόνο καπνιστές από άλλη είσοδο, όχι από την κεντρική είσοδο της επιχείρησης. Μόνο η λογική μπορεί να προστατεύσει και να φέρει αυτό που θέλουμε», ανέφερε η κυρία Κωνσταντίνου.
Πρόστιμα – «φωτιά»
Από 100 έως 10.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το κάπνισμα αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύονται σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, οι καφετέριες, τα μπαρ και τα ζαχαροπλαστεία. Πλέον, καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ.
Σύμφωνα με τον νόμο του 2010, ένας καπνιστής που κάπνιζε σε κλειστό χώρο πλήρωνε πρόστιμο 50 ευρώ. Με τον νέο νόμο, η παράβαση αυτή τιμωρείται με το ποσό των 100 ευρώ.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων (σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 3) επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ευρώ έως 10.000.
Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε.
Για τα νυχτερινά κέντρα εμβαδού άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.
Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και αυξάνονται κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.
Επίσης, πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης Ι.Χ. αυτοκινήτου καπνίζει όταν σε αυτό επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Πού απαγορεύεται το κάπνισμα
-Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται μόνο οι χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού.
– Στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία κ.τ.λ.).
– Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
– Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
– Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
– Στα κυλικεία, τα internet cafe, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί).
– Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί και σ’ άλλα αγοραία οχήματα.
– Σε πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
zoygla.gr