Λευτέρης Βαρουξής: Δυνατό «χαρτί» για την τοπική ανάπτυξη ο τουρισμός υπαίθρου
Δυνατό «χαρτί» για την τοπική ανάπτυξη ο τουρισμός υπαίθρου
Γράφει ο Λευτέρης Βαρουξής
Τα ορεινά χωριά της Ηλείας σφύζουν από ζωή το καλοκαίρι. Το ζητούμενο να αποκτήσουν ζωή όλο τον χρόνο. Ο αγροτουρισμός και μάλιστα η πιο διευρυμένη και εξελιγμένη του μορφή: ο τουρισμός της υπαίθρου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη τους. Η φύση, η απλή ζωή ο καθαρός αέρας, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι για τις διακοπές τους επιλέγουν την επιστροφή στη φυσική και την απλή ζωή. Ειδικά μετά τα χρόνια της πανδημίας όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών. Επιλέγουν δηλαδή να βρεθούν σε ένα πράσινο τοπίο και να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. Αναζητούν εμπειρίες, γνωρίζουν τη γη, την καλλιέργεια, τα ντόπια προϊόντα, την παραδοσιακή ζωή και τα έθιμα, την ιστορία αλλά και την Ηλειακή γαστρονομία, η οποία από μόνη της αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, αφού ο επισκέπτης ζει και συμβάλλει από κοντά στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων και στην προετοιμασία των φαγητών που γεύεται.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ηπιότερης ανάπτυξης, παντρεύοντας την παράδοση με την γενναιοδωρία της φύσης και δημιουργώντας παραδοσιακούς ξενώνες, αγροκτήματα, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία, μικρά επισκέψιμα ελαιουργεία, χώρους μεταποίησης, φούρνους, τυροκομεία, χώρους πώλησης πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων και τεχνημάτων κτλ.
Ίσως με αυτό τον τρόπο καταστεί εφικτό να ανατραπούν οι αρνητικές συνέπειες της αστυφιλίας και τα χωριά της Ηλείας να αποκτήσουν ζωή και μέλλον. Μην ξεχνούμε πως ο αγροτουρισμός, υπερβαίνει τη στενή οικονομική σημασία ως επένδυση, καθώς δημιουργεί κοινωνικά και πολιτιστικά κίνητρα αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην περιοχή.
Το φυσικό περιβάλλον, η γραφικότητα, οι σχετικά κοντινές αποστάσεις και η πληθώρα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την ζωή στην ύπαιθρο και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, αποτελούν σημαντικά ατού που αν αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, χρησιμοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο (από την ΚΑΠ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Leader/CLLD), θα επιφέρουν ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων.