21/10/202220:38

Λίνα Μενδώνη: Αξιοποίηση του πλούτου της Αρχ. Ολυμπίας και της Ήλιδας μέσα από την προστασία και την ανάδειξή τους

“Η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος τόπος αλλά δεν έχει αξιοποιήσει τις περιοχές που μπορούν να φέρουν τουρισμό και οικονομική ανάπτυξη”, τόνισε από το βήμα του Olympia Forum III που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς», η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ζητώντας από την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα να βοηθήσουν στην ανάδειξη των τουριστικών διαδρομών.

Συμμετέχοντας στον κύκλο εργασιών που έφεραν στο επίκεντρο την ολιστική μελέτη της ανοικοδόμησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, τον οποίο συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της diaNEOsis, Φαίη Μακαντάση, η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στο σχέδιο προστασίας για 19 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι το 2025, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει στόχο τόσο για την πολιτεία όσο και την επιστημονική κοινότητα. “Έχουμε μπροστά μας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που θέλουν συντονισμένες ενέργειες και σχέδια για την αντιμετώπισή τους” τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι “για τα κατάλοιπα της πολιτιστικής κληρονομιάς το υπουργείο έχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής των συγκεκριμένων χώρων και μνημείων στην κλιματική κρίση” .

Μιλώντας για την Αρχαία Ολυμπία, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται στα αρχαία κυρίως από την ξηρασία και τον καύσωνα, κάτι που συμβαίνει και στον Επικούριο Απόλλωνα ενώ μίλησε και για τις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Πολιτισμού και τα έργα που υλοποιεί, τα όπως τόνισε θα ολοκληρωθούν. Η κ. Μενδώνη στάθηκε και στις επενδύσεις που έχουν γίνει τόσο στην Αρχαία Ολυμπία όσο και στην Ήλιδα ενώ ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν στην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Βοήθειας & Ανάκαμψης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος στάθηκε στο πακέτο στήριξης που έχει δοθεί από την Πολιτεία ενώ επίσης τόνισε ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς για κάθε δέντρο που κάηκε στην πυρκαγιά που “πλήγωσε” την Ηλεία και την Αρχ. Ολυμπία, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν αποδοθεί χρήματα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που αφορούσαν και την Αρχαία.

Ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασία του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ότι υπάρχουν πολλά σχέδια άλλα τελικά “δουλειά δεν γίνεται”.”Υπάρχουν πολλές πληγές στο περιβάλλον της Ηλείας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και η τοπική κοινωνία που πρέπει να βοηθήσει, έτσι ώστε να μην έχουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος”. Ακόμη στάθηκε στο προεδρικό διάταγμα το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον και θεωρεί ότι θα λύσει όλα τα θέματα τα οποία υπάρχουν. Και αυτό θα γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τόνισε ότι οι επικίνδυνοι δρόμοι θα κλείσουν έτσι ώστε να μην περνάνε αυτοκίνητα ενώ θα δοθούν προανακριτικά καθήκοντά τους φύλακες των περιοχών ΝΑΤURA για την καλύτερη προστασία.

Ο γενικός διευθυντής της diaNEOsis, Διονύσης Νικολάου στην τοποθέτησή του μίλησε για τα βασικά προβλήματα τα οποία αναδεικνύει Μελέτη της diaNEOsis, αναρωτήθηκε γιατί η Ηλεία έχει μείνει πίσω, μίλησε για την δύσκολη επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ της Αρχαίας Ολυμπίας με άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η ακτογραμμή της Ηλείας παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη ενώ, όπως είπε, το χωροταξικό επηρεάζει την ανάληψη δράσεων ανάπτυξης ενώ ανέδειξε την αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των δήμων σε βασικούς τομείς που μπορούν να επιφέρουν την ανάπτυξη.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει πάρα πολλούς πόρους για έργα, τους περισσότερους στη σύγχρονη ιστορία της εκ των οποίων πολλοί θα δοθούν στην Περιφερειακή ανάπτυξη. Ανέφερε πως “υπήρξαν και άλλες εποχές που έπρεπε να γίνουν επενδύσεις, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν οι υπάρχοντες πόροι και αυτό δεν πρέπει να γίνει αυτή την περίοδο”. Ένα μεγάλο μέρος από τις νέες χρηματοδοτήσεις αφορούν και την Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει αυτοί οι πόροι “να πιάσουν επιτέλους τόπο” ενώ συμπλήρωσε πως “οι πόροι δεν είναι το πρόβλημα και θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία”.

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος στάθηκε στο χρονοδιάγραμμα της μελέτης για την ανασυγκρότηση όλων των πληγέντων περιοχών που θα παραδοθεί σε πρώτη φάση στο τέλος του μήνα και περιλαμβάνει την ανάλυση και την αξιολόγηση και της Ηλείας και της Ολυμπίας η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Μια μελέτη που προσπαθεί να συνδέσει τρεις πυλώνες, τον πρώτο της τοπικής προσέγγισης, τον δεύτερο της επιστημονικής γνώσης και τον τρίτο του συνδυασμού αυτού που θέλει η τοπική κοινωνία με την Πολιτεία. Χαρακτήρισε την Αρχαία Ολυμπίας “διαμάντι της περιοχής” που θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίησή της.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα