Λιβύη: «Ιστορική» συμφωνία κατάπαυσης πυρός ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
Υπογραφές στην επίσημη συμφωνία από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ – Πώς επηρεάζει η εξέλιξη τα ελληνοτουρκικά – Γιατί ο Ερντογάν θέλει το «ναυάγιο» της συμφωνίας
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα μια «ιστορική» συμφωνία στη Λιβύη. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αυτά της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατέληξαν σε συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις πολλών ημερών στα γραφεία του ΟΗΕ. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν την επίσημη συμφωνία στη Γενεύη σήμερα το πρωί.
Σε αμφισβήτηση το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, της οποίας, μάλιστα, η ανακοίνωση έρχεται σε μία κομβική στιγμή. Το αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών παγώνει. Για την ακρίβεια τίθεται σε αμφισβήτηση. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου.
«Η αξιοπιστία της (συμφωνίας) δεν μου φαίνεται πολύ εφικτή. Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα είναι η διάρκειά της». O επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του λιβυκού κοινοβουλίου Talal Al-Mihoub, αποκήρυξε τις δηλώσεις του Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».
Τη συμφωνία της Γενεύης χαιρέτησε και η ΕΕ χαρακτηρίζοντας την «καλή είδηση» και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο. «Ο δρόμος για μόνιμη κατάπαυση του πυρός ήταν συχνά μακρύς και δύσκολος», είπε πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η είδηση αυτή στερεί το πάτημα, τη «νομιμοποίηση» δηλαδή, στην οποία επένδυσε ο Τούρκος πρόεδρος για να δικαιολογήσει τις επεκτατικές στρατηγικές του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα θα επιχειρηθεί να οδηγηθει σε εκλογές
Πλέον, αναμένεται και ένα πολιτικό φόρουμ που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στην Τυνησία. Μέσω αυτού, θα επιχειρηθεί να οδηγηθεί η πολύπαθη χώρα σε εκλογές. Θα έχει προηγηθεί η αποχώρηση των μισθοφόρων και ξένων μαχητών, εντός τριών μηνών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι μαχητές τζιχαντιστές που έφερε ο Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τον Σάρατζ και να βάλει πόδι στην χώρα. Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που πετύχει η συμφωνία της Γενεύης, βάζει ταφόπλακα στις τουρκικές επιδιώξεις.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ναυαγήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που οφείλουν να προστεθούν δικλείδες ασφάλειας που θα οχυρώσουν την συμφωνία από περιστατικά παραβίασής της.