18/09/202319:37

Λιβύη: Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με την ελληνική αποστολή – Όχημα μεγάλου κυβισμού γεμάτο καύσιμα φέρεται να χτύπησε το λεωφορείο- Πενθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις- Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος– Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Στο «φως» λεπτομέρειες για το πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Τα στοιχεία σοκάρουν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Με την υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ ώστε να διαλευκανθεί πώς ακριβώς έγινε το δυστύχημα, όπως μεταδίδει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Mega.

Πώς έγινε το τροχαίο

Συγκεκριμένα, πίσω από το όχημα που τους μετέφερε ήταν δύο τζιπ από τη Λιβύη για να τα συνοδεύουν. Ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και ενώ περνάει το πρώτο τζιπ, το όχημα έστριψε και χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο.

ADVERTISEMENT

Το όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα οδικής ασφάλεια που υπάρχουν στη Λιβύη οδήγησαν στο δυστύχημα.

Το χρονικό

Τρία μέλη της αποστολής, που είχε φτάσει το πρωί της Κυριακής στη Λιβύη, έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην πόλη Ντέρνα. Άλλοι δύο αγνοούνται, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12:30 της Κυριακής στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για το δυστύχημα

Όσα από τα στελέχη είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο, αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ, να συγκεντρωθεί κανείς και να αποδώσει με ακρίβεια τι έχει συμβεί. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις ένοπλες δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών.

Μέσα από όλο το πλαίσιο της επιχείρησης, θα βγουν συμπεράσματα ώστε να ληφθούν, όπου απαιτηθεί και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε οπιαδήποτε δυνατή βοήθεια.

Πηγή: Εthnos.gr- ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα