11/12/202320:34

Λωρίδα της Γάζας: Νέο σφυροκόπημα από τους Ισραηλινούς μετά την απειλή της Χαμάς για τους ομήρους – Στα όρια του λιμού οι κάτοικοι της Γάζας

Στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών παραμένουν οι μεγάλες πόλεις στη Γάζα, μετά την απειλή της Χαμάς ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους «ζωντανούς» τους ομήρους που κρατά, χωρίς διαπραγματεύσεις. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως μιλά για την αρχή του τέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης, την οποία κάλεσε μάλιστα να παραδώσει τα όπλα.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί, εισβολή αρμάτων μάχης και χερσαίες επιχειρήσεις. Το Ισραηλινό σφυροκόπημα σε βορά και νότο εντείνεται μετά τις απειλές της Χαμάς ότι κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Δεν θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης» ανέφρε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της Χαμάς να παραδοθούν και να μην πεθάνουν για τον ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ: «Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά είναι η αρχή του τέλους για τη Χαμάς. Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς: Τελείωσε. Μην πεθάνετε για τον Σινουάρ. Παραδοθείτε τώρα».

Απελπισμένοι κάτοικοι και εκτοπισμένοι αναζητούν τρόπους να διαφύγουν από την καρδιά των μαχών στην Χαν Γιουνίς στον νότο.

Δραματική η κατάσταση και στον βορρά.

Μπαράζ βομβαρδισμών και μάχες σώμα με σώμα σε Τζαμπαλίγια και Σιτζαίγια.

Χωρίς τα υποτυπώδη οι γιατροί αδυνατούν να φροντίσουν τους τραυματίες που συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία που καταρρέουν. Στον συνοριακό σταθμό της Ράφα απεγνωσμένοι Παλαιστίνιοι τρέχουν πίσω από φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθώντας να αρπάξουν ότι μπορούν.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι άμαχοι προστατεύονται, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Γάζα» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ζητεί με ψήφισμα του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πρόκειται για το πρώτο συναινετικό ψήφισμα για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τότε που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες» ανέφερε ο διεθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Για 17.900 νεκρούς κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της Χαμάς- στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Στο 1,9 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάντως ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης απορρίπτει ως «εξοργιστικούς και ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει το εκτοπισμότου πληθυσμού από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ήδη συστήσει μια μικρή μυστική ομάδα κορυφαίων συμμάχων και εκπροσώπων του αμυντικού κατεστημένου που θα σταθμίσει τα μεταπολεμικά σχέδια.

Πηγή: ΕΡΤ/ Σόνια Φίλη

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα