19/06/202010:37

Μ. Κατρίνης: “Να ενημερωθεί η Βουλή για την πορεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας”

Τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ζητούν πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Τομεάρχη Ανάπτυξης και Βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη.

Οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ , στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κρίνουν ως επιβεβλημένη τη σύγκληση της Επιτροπής από τη στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αιτήσεις δανειοδότησης για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας παραμένουν αποκλεισμένες από την ρευστότητα.

Ζητούν να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση της Βουλής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τους εκπροσώπους των τραπεζών που συμμετέχουν στα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς και των λοιπών διαθέσιμων εργαλείων ρευστότητας.

Επισημαίνουν ότι πάνω από 100.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να εγκρίνει τις 10.150 αιτήσεις, συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου 1,29 δισ. ευρώ.

Παράλληλα τονίζουν ότι στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με δάνεια εγγυημένα κατά 80% από το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνολικού ύψους 16,5 δισ. ευρώ, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν 3,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά , όπως αναφέρουν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, αποδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εργαλεία παροχής ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Σε δήλωση του , ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης τονίζει:

‘’ Με στοιχεία πλέον αποδεικνύεται ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις , είναι αναποτελεσματικά και ανεπαρκή για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Με δεδομένο ότι η πτώση τζίρου στην αγορά για το 2020 υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 50 δις ευρώ, πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλλά και για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.’’

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα