16/01/202212:13

Μ. Μπαλαούρας: Και άλλα χτυπήματα στον πρωτογενή τομέα

Μ. Μπαλαούρας: Και άλλα χτυπήματα στον πρωτογενή τομέα

 

Ηθελημένο μπάχαλο για τους Νέους αγρότες

Η διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναδείχτηκε περίτρανα με τις παραιτήσεις δύο (2) Προέδρων που διόρισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ένας το 2020 και ο άλλος το 2021. Οι δύο πρόεδροι της επιλογής της «κυβέρνησης των Αρίστων», τα έκαναν μπάχαλο, που επιδεινώθηκε με τη γραφειοκρατία, τις προχειρότητες και τις ηθελημένες πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και περικοπές πληρωμών κάθε είδους ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες, όπως της β’ δόσης (υπόλοιπο 100 εκατ.)  προς τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη ρευστότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Προϋπολογισμός λιτότητας για τον πρωτογενή τομέα

Ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων-ποτών, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης. Στην περίοδο της κρίσης παρουσίασε ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και επενδυτική δραστηριότητα. Επιπλέον, καθίσταται σημαντικός λόγω της επισιτιστικής ασφάλειας.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση του συμπεριφέρεται ως να μην είναι απαραίτητος σε κοινωνία-οικονομία. Παράδειγμα, οι πιστώσεις από τον τακτικό Προϋπολογισμό για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από 476 εκατ. πέρσι, μειωθήκαν κατά 289 εκατ., κατρακυλώντας στα 187 εκατ. φέτος. Παράλληλα μειωθήκαν κατά 109 εκατ. τα ανώτατα όρια συνολικών δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-27

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ) της κυβέρνησης δε συνιστά σοβαρή πρόταση. Ο διάλογος έγινε επί γενικών αρχών-θέσεων, με αοριστολογίες.

Ενώ τα κράτη της ΕΕ, προχώρησαν σε ολοκληρωμένους απολογισμούς της προηγούμενης ΚΑΠ (2014-2020), για να στηρίξουν τη νέα, αντίθετα στην Ελλάδα, κυβέρνηση-ΥΠΑΑΤ αδυνατούν να σχεδιάσουν ένα συνολικό, κοστολογημένο, ιεραρχημένο πρόγραμμα. Ακολουθούν τη πεπατημένη, χωρίς όραμα, μη χαράζοντας αναγκαία αγροτική πολιτική.

Έτσι στο ΕΣΣ δεν υπάρχει καμία αναφορά και μέριμνα για τις καμένες περιοχές, νησιωτικότητα, ορεινότητα και περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα που χρήζουν στήριξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από το 2017, ξεκίνησε τη συζήτηση χτίζοντας συμμαχίες. Δικαιωθήκαμε για την ευελιξία των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων, που πιά δίνουν στις χώρες τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εθνική τους στρατηγική στη πραγματικότητα της κάθε χώρας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι στόχοι είναι:

  1. Η συγκράτηση του πληθυσμού, η διατήρηση της απασχόλησης, η ανανέωση της ηλικιακής σύνθεσης σε χωράφι και μεταποίηση. Να γίνει άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων από 1/1/2023.
  2. Η ανάδειξη της αναγκαιότητας των συνεργατικών σχημάτων, για αύξηση της προστιθέμενης αξίας, για να αντιμετωπιστεί  το μειονέκτημα του μικρού-τεμαχισμένου κλήρου προκειμένου να επιβιώσουν οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
  3.  Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ποιότητας και της διαφοροποίησης με ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα
  4. Περιφερειακός σχεδιασμός με στόχους παραγωγής, εκσυγχρονισμός υποδομών, προβολή τοπικών προϊόντων, στήριξη των εξαγωγών, με συγκροτημένες πρωτοβουλίες.
  5. Διατροφική επάρκεια των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών ενισχύοντας και προβάλλοντας την ποιότητα των προϊόντων τους.
  6. Διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τουρισμό, περιβάλλον, πολιτισμό.
  7.  Μείωση κόστους παραγωγής, θωράκιση στη κλιματική αλλαγή, προτροπή για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όλα αυτά απουσιάζουν από τους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής, στη λογική βλέποντας και κάνοντας. Αγκιστρωμένη στις πρακτικές του παρελθόντος, με πασπάλισμα νεοφιλελευθερισμού για τη προώθηση συμφερόντων μιας δράκας, που στοχεύουν στη συγκεντροποίηση της γης, παραγωγής και μεταποίησης, όπως δείχνει η αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ.

 

Τα funds πνίγουν τους αγρότες δανειολήπτες

Η μεγαλύτερη μεταβίβαση αγροτικών δανείων σε funds αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2022. Χιλιάδες αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, θα αντιμετωπίσουν επιθετικές πρακτικές είσπραξης κόκκινων δανείων, με κίνδυνο κατάσχεσης και αγροτικής γης, σύμφωνα με το έγκυρο  www.sofokleousin.gr

Τα δάνεια του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προέρχονται από όλες τις υπό εκκαθάριση τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton, Probank, Συνεταιριστικές). Ποσοστό άνω του 50% αυτών ανήκουν στη «κακή» Αγροτική Τράπεζα που οδηγήθηκε σε εκκαθάριση (2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά), με το σκάνδαλο της «πώλησης» του «καλού» μέρους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η «Αριάδνη» περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξασφαλίσεις αγροτικής γης. Το σύνολο των απαιτήσεων ανέρχεται στα 13,9 δισ.

Η κυβέρνηση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις της «ελεύθερης αγοράς», έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις υποθέσεις….

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα