07/01/202421:49

Μαγιορκίνης για κορωνοϊό: Έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022

«Καμπανάκι» για την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού έκρουσε ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς το πρόβλημα στη χώρα έφτασε να είναι ξανά σε υψηλά δεδομένα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση μετά το καλοκαίρι του 2022.

Εν όψει και του αυριανού ανοίγματος των σχολείων με την επιστροφή των μαθητών στις δραστηριότητές τους, αλλά και σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις του αναπνευστικού από τη γρίπη που επίσης βρίσκεται σε έξαρση, η ανησυχία των ειδικών ολοένα και μεγαλώνει.

Οι συναθροίσεις των γιορτών ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ «καμπανάκι» έχει χτυπήσει ο ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για την έξαρση των κρουσμάτων: «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορωνοϊού.

Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό».

Σε σχέση με τον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό αλλά δεν οδηγούν την πανδημία: «Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγειάς. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι».

Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρα και συστάσεις: «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ”αέρα” ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».

Πολύωρες αναμονές στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, τόσο ο κορωνοϊός, όσο και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, που η διασπορά τους το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση, οδηγούν τους πολίτες σε πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των νοσοκομείων, αναμονές που ξεπερνούν και τις 8 ώρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχει ωστόσο, ένα σχέδιο υπό κατάρτιση στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρήσιμη. Μάλιστα σήμερα, είχαμε πολλά εξιτήρια και έχουν κατέβει οι νοσηλευόμενοι στους 1.300. Η αντίστοιχη εισροή ασθενών συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Οι επιστημονικές εταιρείες από την πλευρά τους, τονίζουν πως ο εμβολιασμός όλων όσοι έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:

*Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

*Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.

*Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

*Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

*Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

*Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

*Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Μέχρι πέντε ημέρες δικαιολογημένες οι απουσίες λόγω κορωνοϊού

Παράλληλά, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Πηγή: cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα