15/02/202310:12

Μάκης Μπαλαούρας για Πλειστηριασμούς: Η μεγαλύτερη υφαρπαγή περιουσίας στην Ελλάδα

Μάκης Μπαλαούρας για Πλειστηριασμούς: Η μεγαλύτερη υφαρπαγή περιουσίας στην Ελλάδα

Η απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει δρόμο για «τσουνάμι» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τη κοινωνική συνοχή αφήνοντας στο έλεος των funds εκατοντάδες χιλιάδες “κόκκινους” δανειολήπτες και δεκάδες χιλιάδες άλλους που θα “κοκκινίσουν” τους επόμενους μήνες, λόγω ανόδου των επιτοκίων και αδυναμίας καταβολής αυξημένων δόσεων. Ενδεικτικά, για ιδιοκτήτη που είχε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20-30 χρόνων, η συνολική επιβάρυνση φτάνει τα 300 € μηνιαίως, όταν μισθοί και συντάξεις δεν φτάνουν για να βγει ο μισός μήνας…

Άρειος Πάγος: «ψεκάστε, σκουπίστε, σας τελειώσαμε»

Μέσα σε 8 ημέρες οι δικαστές διάβασαν έναν φάκελο 2.000 σελίδων, τη στιγμή που ένας δανειολήπτης σήμερα παίρνει δικάσιμο στην Αθήνα μετά πενταετία…

Σταϊκούρας και Στουρνάρας προφανώς δεν αναφέρθηκαν σε “συμπαιγνία”, αλλά προέβλεψαν ως μάντεις τον Νοέμβριο, ότι το ζήτημα της νομιμοποίησης funds-servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς, θα επιλυόταν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου…

Ξεχειλίζει η οργή των δανειοληπτών 700.000 οικογενειών που κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες υπό την δαμόκλειο σπάθη των funds…

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό

Παρά τη θηλειά των δανειστών, σε μια χώρα χρεοκοπημένη, από λεηλασίες, στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δε σταμάτησε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και καμία πρώτη κατοικία λαϊκού νοικοκυριού δεν βγήκε σε πλειστηριασμό!

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εμπλούτισε τον «νόμο Κατσέλη»  με τον Νόμο 4354/15 (Σταθάκη), που προνοούσε  αξία του ακινήτου 240.000 και εισόδημα μέχρι 38.000, και επιπλέον επέκτεινε την προστασία στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες και προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ο Ν.4605/19 πρόσθεσε και όσους ασκούσαν εμπορική-επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Σε όλους του νόμους υπήρχε μια σημαντική υποχρέωση των τραπεζών, που ήταν ότι 12 μήνες πριν πουληθεί το δάνειο στα funds, όφειλε να διαπραγματευτεί με τον οφειλέτη για  ρύθμιση των οφειλών του. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που τα δικαστήρια (ακόμα και τα Τμήματα του ΑΠ) τους δικαίωναν.

Αγαστή συμμαχία κυβέρνησης-τράπεζες-funds

Οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τον Πτωχευτικό Νόμο της Ν.Δ που ευνοεί την εκκαθάριση και ρευστοποίηση περιουσιών των δανειοληπτών, με συγκάλυψη της κυβέρνησης, σε αγαστή συνεργασία με τα funds «σκότωσαν» τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ και ανακάλυψαν έναν άσχετο νόμο (ν.3156) του …2003. Ο Άρειος Πάγος με την προκλητική απόφαση του νομιμοποίησε αυτά τα εκτρώματα, με το επιχείρημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών», που δεν φτάνει το 17% (ΤτΕ), με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, χωρίς δικαίωμα δικαστικής άμυνας, απειλούνται άμεσα με υφαρπαγή πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης!!!

Όλα αυτά δε τα λένε μόνο οι ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά και όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας που έκαναν παρέμβαση στον ΑΠ!!

Κυβέρνηση, τράπεζες και funds κλέβουν από το κράτος 58,8 δισ.

Ο Νόμος 4354/15 επιπλέον προέβλεπε να φορολογούνται στη χώρα μας αυτού του είδους οι επιχειρήσεις. Κυβέρνηση ΝΔ, τράπεζες και funds εκμεταλλευόμενοι (πάλι) τον ν.3156/2003 αποφεύγουν την πληρωμή άμεσων και έμμεσων φόρων κλπ, ύψους 58,8 δισ., «ποσό που ισοδυναμεί με το 28% του ελληνικού ΑΕΠ ή με τις δαπάνες του Δημοσίου σε μισθούς για τέσσερα χρόνια ή με τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους για δέκα χρόνια» (Κατσέλη, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βερβεσός, Τζαβάρας)!

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Δια στόματος Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Μητσοτάκη να υπογράψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δέσμευση του ότι:

  1. Θα καταργήσει τον Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ. Στη θέση του, θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας,
  2. Για τα χρέη προς το Δημόσιο και Ταμεία ρύθμιση οφειλών με διαγραφή τόκων- προσαυξήσεων, κούρεμα βασικής οφειλής, 120 δόσεις,
  3. Δεσμευτικούς όρους και αυστηρούς κανόνες για τράπεζες, funds-servicers και δυνατότητα προσφυγής του οφειλέτη στο δικαστήριο, αν δεν καλύπτεται από την πρόταση ρύθμισης,
  4. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους εγγυητές δανείων.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα