25/01/202119:21

Μαρία Θεοδωρίδου: Από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης

Απαραίτητη η 2η δόση χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις – Οι μεταλλάξεις  δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού – Αποκαταστάθηκε ο ρυθμός παραλαβής εμβολίων, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης υπάρχει «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό και οι περισσότερες «αστοχίες» είναι ακριβώς τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό.

Η ίδια σημείωσε ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο φάσεις με την 1η δόση να εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% την 15η ημέρα.

Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση και είναι απαραίτητο η 2η δόση να γίνει χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις. Με τη δεύτερη δόση το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%.

Μαρία Θεοδωρίδου 25/1

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Μαρούσι οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer στις 12 Ιανουαρίου.

Επίσης, στην περίπτωση του του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλου, η πρώτη δόση είχε χορηγηθεί στις 13 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ σημαντική η ανταπόκριση στους ηλικιωμένους, πολλές φορές καλύτερη και από νεωτέρων ατόμων.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο χορήγησης της 2ης δόσης η πολιτική της Ελλάδας είναι σύμφωνη με εκείνη των κλινικών δοκιμών.

Αναφερόμενη στα περιστατικά μόλυνσης ηλικιωμένων που είχαν λάβει την 1η δόση του εμβολίου πριν από λίγες ημέρες, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η δόση θα βοηθήσει να μην παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση. Η 2η δόση θα χορηγηθεί μετά την ανάρρωσή τους.

Ευχάριστα είναι και τα νέα από το Ισραήλ, που προηγείται στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Εκεί, μετά την 15η ημέρα του εμβολιασμού σε ένα 30% του πληθυσμού παρατηρήθηκε μείωση 25% των σοβαρών λοιμώξεων.

Για τις μεταλλάξεις, σημείωσε ότι πρόκειται για αέναο πόλεμο που δεν έχει τέλος, μόνο ανακωχές.

Για τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά ούτε στη νοτιοαφρικανική φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν διακυβεύται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις μεταλλάξεις» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις του ιού είναι αργές και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας κλινικός αντίκτυπος.

Μάριος Θεμιστοκλέους 25/1

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε από την πλευρά του:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 17.000. Συνολικά έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού. Οι 168.809 αφορούν την πρώτη δόση και οι 7800 και τις δύο δόσεις.

Πάνω από 69.000 είναι άνω των 85 ετών και πάνω από 80.000 αφορούν υγειονομικούς. Πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις από την Pfizer και έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός παράδοσης. Άλλες 815.000 δόσεις θα παραλάβουμε στα τέλη Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου θα έχουμε 1.415.000 δόσεις.

Από την Astrazeneca αναμένουμε στα τέλη Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 330.000 δόσεις στα τέλη Μαρτίου.

Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Ο μέσος όρος πάνω που έχουμε είναι πάνω από 16.000 εμβολιασμούς την ημέρα και η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην ΕΕ.

Από τις 20 Ιανουαρίου ανοίξαμε 120 κέντρα σε δομές υγείας και άλλες 70 από τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν και πάνω από 100 κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα.

Θα το επαναλάβω, ο εμβολιασμός αναπτύσσεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Πριν μία εβδομάδα ήμασταν στις 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα και τώρα ξεπερνάμε τις 16.000.

Εμείς ως χώρα, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε και τη δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν. Κάποιες άλλες χώρες ακολούθησαν την τακτική να εμβολιάσουν με την 1η δόση, δίχως να εξασφαλίσουν τη 2η. Τότε προκαλείται πρόβλημα, όταν παρουσιάζονται καθυστερήσεις.

Σχετικά με το περιστατικό στη μονάδα φροντίδας που είχαν εμβολιαστεί. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε χαλάρωση. Χρειάζονται κάποιες ημέρες για να ενεργήσει το εμβόλιο».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα