01/05/202218:51

Μαριούπολη: «Η κόλαση είναι εδώ» λέει ο δήμαρχος – Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από το Αζοφστσάλ

Πόλη-φάντασμα ακόμη και απέραντο νεκροταφείο θυμίζει η Μαριούπολη με τις δραματικές εκκλήσεις των τοπικών αρχών να μαρτυρούν τη βαθιά οδύνη στην οποία έχει βυθιστεί μια μεγάλη κοινότητα. Μούδιασμα στην παγκόσμια κοινότητα προκάλεσαν τα προ ενός 24ωρου μηνύματα του δημάρχου της πόλης ότι οι κάτοικοι ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου και ότι οι ναζί κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν σκοτώσει τους μισούς απ’όσους εξόντωσαν οι Ρώσοι, μέσα σε δύο μήνες, στη Μαριούπολη. 

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις του Σαββάτου προμήνυαν ότι θα υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη στη Μαριούπολη. Από νωρίς το πρωί, Ερυθρός Σταυρός και Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι ήταν σε εξέλιξη η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αζοφστάλ, ενώ μίλησε για μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια. «Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Είμαστε ευγνώμονες! Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οι στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης από το εργοστάσιο» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Πριν από λίγες ώρες, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ομάδες των 25 και 21 ανθρώπων απομακρύνθηκαν από τη μεγάλη εγκατάσταση χαλυβουργίας, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί σειρά ημερών χωρίς νερό και φαγητό.

Ουκρανοί στρατιώτες, από την πλευρά τους, είπαν ότι 20 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από το Αζοφστάλ.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.000 άμαχοι και 500 στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 κατοίκους που ζουν γενικότερα στη Μαριούπολη  χωρίς νερό, ρεύμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας, ύστερα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η κόλαση στη Μαριούπολη δεν σταματά να υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους, ενώ ο ακριβός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν από τα πυρά παραμένει άγνωστος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δορυφορικές εικόνες από τα ερείπια του Αζοφστάλ, που κυκλοφόρησαν από την αμερικανική υπηρεσία Maxar Technologies, ήταν πραγματικά σοκαριστικές.

Στους μαζικούς τάφους, στη Μαριούπολη, τοποθετούνται σοροί χωρίς οι συγγενείς τους να έχουν καταφέρει να τους αποχαιρετήσουν και χωρίς να έχει υπάρξει ταυτοποίηση.

Ρεύμα, τρόποι επικοινωνίας, πετρέλαιο όλα απουσιάζουν από την πόλη. Κάτοικοι ζούν, την ίδια στιγμή, στα υπόγεια για να σωθούν από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Από τον πληθυσμό των 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο έχει υπάρξει δραματική συρρίκνωση λόγω των επιθέσεων και οι άνθρωποι που ζουν στη Μαριούπολη υπολογίζεται ότι φτάνουν στους 100.000.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Οι πολίτες που έφυγαν λένε ότι η κόλαση υπάρχει και βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε ακόμη ο δήμαρχος.

Στρατηγικής σημασίας αποδεικνύεται, πάντως, η Μαριούπολη για τη Ρωσία καθώς με την προσάρτηση της συγκεκριμένης περιοχής στα εδάφη της Μόσχας θα ανοίξει ένας σημαντικός διάδρομος ανάμεσα στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Η δεύτερη φάση του πολέμου

Το θερμόμετρο στη διεθνή πολιτική σκηνή έχει ανέβει δεδομένης της δεύτερης σφοδρής φάσης του πολέμου, με τη Ρωσία να μην περιορίζεται μόνο στον βομβαρδισμό της περιφέρειας του Ντονμπάς αλλά και περιοχών κοντά στο Κίεβο.

Την ιδια στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν από το ουκρανικό υπουργείο άμυνας προδίδουν μια γενικευμένη κατάσταση συναγερμού καθώς μιλούν για την πρόθεση του Πούτιν να προσαρτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Μαύρο αποδείχθηκε το Σάββατο της 30ης Απριλίου με το Κρεμλίνο να πλήττει 17 στρατιωτικές ουκρανικές εγκαταστάσεις και να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού.

Η Μόσχα, ωστόσο, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, παρόλο που συνεχίζει να πλήττει αδιάκοπα τα ουκρανικά εδάφη, δημιουργώντας στους αξιωματούχους της Δύσης την ανησυχία ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, διαμηνύει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις, κάτι όμως που μπορεί να θεωρηθεί και προπαγανδιστική κίνηση δεδομένης της συνολικής ρωσικής ρητορικής.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει σταματήσει το μπαράζ επαφών με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς πριν από ένα 24ωρο επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρξει ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη προβαίνουν, τελευταία, σε όλο και περισσότερες κινήσεις στρατιωτικής ενίσχυσης προς το Κίεβο, εγκρίνοντας σημαντικά πακέτα οπλικού εξοπλισμού.

Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, ετοιμάζει να αποδεσμεύσει έως και 33 δισ. για να στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία, με τα 20 δισ. από αυτά να προορίζονται στην αποστολή όπλων.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι επεκτατικές διαθέσεις του Πούτιν αφορούν και στη Μολδαβία ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία τόσο για την κομβικής σημασίας Οδησσό, που δέχτεται αεροπορικά πλήγματα, όσο και για τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια όπου επιχειρείται η επιβολή πληρωμών σε ρωσικό ρούβλι.

Το πού θα σταματήσει ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της παγκόσμιας κοινότητας.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα