23/07/202016:28

Μαξίμου: Κλίμα γόνιμου διαλόγου και συνεννόησης στις συναντήσεις Μητσοτάκη με Τσίπρα – Γεννηματά – Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός αποτιμά θετικά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – Τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα

Σε κλίμα γόνιμου διαλόγου και συνεννόησης διεξήχθησαν οι διαδοχικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων».

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 9.30 το πρωί.

Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο δήλωσε ότι «οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η διαφορά μας απέναντι στην Τουρκία είναι μία και μόνο, η υφαλοκρηπίδα, δεν υφίσταται άλλη διαφορά.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και πως γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο ανυπόστατο και παράνομο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Τσίπρα, ακολουθεί:

Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην Ανατολική όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σ’ αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση.

Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018.

Του συνέστησα επίσης μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, και στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στο βαθμό λοιπόν που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα ζήτησα, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Κοιτάξτε η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια, μόνο μια: η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου, μια είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Γεννηματά: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτρέψει τον τουρκικό εκβιασμό

Την αποτροπή κάθε εκβιασμού από πλευράς Τουρκίας ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις στιγμές, καθώς η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα και προέτρεψε σε ενότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει», κατέληξε.

Αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά ανέφερε:

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. 
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει».

«Σημασία έχει να μας δουν όλοι μια “γροθιά”»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά  αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάγκη ενότητας στα κρίσιμα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Η συνάντησή τους, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς το τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα διήρκησε πέραν του αναμενόμενου, γεγονός για το οποίο απολογήθηκε στην κυρία Γεννηματά.

«Σημασία έχει να μας δουν όλοι μια “γροθιά” κι αν μπορούσαν όχι ανά δύο άτομα. Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός από εμάς, είναι κρίσιμες οι ώρες», είπε η κυρία Γεννηματά, με τον κ. Μητσοτάκη να συμφωνεί στην ανάγκη ενότητας.

Νωρίτερα, η υποδοχή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν θερμή, αν και όπως ζήτησε η ίδια από… απόσταση. Η κυρία Γεννηματά μάλιστα δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημά της, καθώς όσοι βρίσκονταν στον χώρο φορούσαν μάσκες.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα