Με συνοδεία φρεγάτας κατεβαίνει το «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, πότε θα βγει στο Αιγαίο
21/06/201909:56

Με συνοδεία φρεγάτας κατεβαίνει το «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, πότε θα βγει στο Αιγαίο

[ad_1]

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Ήσυχες θάλασσες καλή τύχη

Με συνοδεία πολεμικού πλοίου θα φτάσει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στον προορισμό του στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με σχετική εξαγγελία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Χθες όλα τα Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν με κάθε λαμπρότητα την τελετή απόπλου του. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Ερντογάν στο μήνυμά του τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Το πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ για το οποίο σήμερα πραγματοποιούμε τελετή απόπλου, είναι η πιο συγκεκριμένη, η πιο ξεκάθαρη έκφραση αυτής της αποφασιστικότητας της Τουρκίας»

Συγκεκριμένα σχετικό tweet αναφέρει πως καθοδόν για την Ανατολική Μεσόγειο το «Γιαβούζ» συνοδεύεται από την φρεγάτα TCG FATİH δηλαδή «Πορθητής».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο news.gr,  τα δύο σκάφη αναμένεται πως θα βγουν στο Αιγαίο λίγο μετά το μεσημέρι.

Στο άλλο σχετικό tweet, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως: «στέλνουμε το γεωτρύπανό μας Γιαβουζ στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα. Μονάδες του Ναυτικού μας ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες για να συνοδεύσουν το Γιαβούζ στο έργο του. Ήσυχες θάλασσες καλή τύχη»

Πάντως χθες η Ευρώπη έστειλε ένα πρώτο μήνυμα που αν και δεν είναι ότι ακριβώς περίμεναν αρκετοί τουλάχιστον στην Αθήνα ωστόσο είναι ένα πρώτο καμπανάκι για την Άγκυρα

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» αναφέρει συγκεκριμένα το σχέδιο συμπερασμάτων.

Αποστολάκης: «Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι με τους Τούρκους, θα είμαστε μόνοι μας»

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο αν και όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης χθες αν χρειαστεί να κάνει κάτι η Αθήνα θα πρέπει να υπολογίσει πως θα το κάνει μόνη της και χωρίς την στήριξη κανενός

«Όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι ας υπολογίσουμε καταρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας», δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σχετικά με την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Για αυτό, έχουμε πει στους Αμερικανούς και τους άλλους φίλους μας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες και αν θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να το κάνουν τώρα, πριν η Τουρκία πάει στο Καστελόριζο όπου εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές».

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την Κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα όπλα της διπλωματικής οδού και μετά θα χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά. Η εκτίμησή του πάντως είναι ότι δε θα φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Σχετικά Tags
Τουρκία κυπριακή ΑΟΖ Γιαβούζ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα