22/11/202113:27

Με τη στήριξη και τη συμμετοχή του Δήμου Πύργου διοργανώθηκε διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, σε Ζάτουνα και Δημητσάνα

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Με τη στήριξη και τη συμμετοχή του Δήμου Πύργου διοργανώθηκε διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, σε Ζάτουνα και Δημητσάνα

Γιάννης Αργυρόπουλος: «Ο Πύργος έχει λάβει το καλύτερο δώρο από τον Μίκη»

 

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος εκπροσώπησε τον Δήμο Πύργου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (21/11) στη Δημητσάνα αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση, διάρκειας δύο ημερών σε Ζάτουνα και Δημητσάνα,  διοργανώθηκε από το  Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και τον δήμο Γορτυνίας με την υποστήριξη και συμμετοχή της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, των δήμων  Ίλιου, Τρίπολης και Πύργου, της Ιεράς Μητρόπολεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και της κοινότητας Ζάτουνας.

Ο κ. Αργυρόπουλος, στην ομιλία του στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, μετέφερε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Τόνισε ότι ο Δήμος Πύργου ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε «τον θεωρούμε και «δικό» μας άνθρωπο, καθώς έζησε και δημιούργησε τα πρώτα του συμφωνικά έργα στον Πύργο». Επιπλέον ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για όλες τις δράσεις του Δήμου Πύργου να τιμήσει τον άνθρωπο και δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, όπως την μετονομασία της πλατείας «Βρυσούλες» σε πλατεία «Μίκη Θεοδωράκη», την τοποθέτηση μαρμάρινης πλακέτας στο σπίτι που έζησε στον Πύργο ο Μίκης Θεοδωράκης και η πρόσφατη μεγάλη συναυλία που δόθηκε το καλοκαίρι με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκη Θεοδωράκη» λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη.

Αναφέρθηκε επίσης στην τελευταία συνέντευξη του δημιουργού που μνημόνευσε την εποχή που ζούσε στον Πύργο, δημιούργησε τα πρώτα του συμφωνικά έργα και νοσταλγούσε όμορφες ανέμελες οικογενειακές στιγμές με τους γονείς του. «Ο Πύργος έχει λάβει το καλύτερο δώρο από τον Μίκη με το που δήλωσε ότι νοσταλγεί τα χρόνια που έζησε στην πόλη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δράττοντας της ευκαιρίας, ο κ. Αργυρόπουλος είπε πως: «επειδή ο Μίκης πάντα ένωνε και πάντα έφερνε τους Έλληνες πιο κοντά, είναι μια καλή αφορμή η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία για την επικαιροποίηση του θέματος του δρόμου Πύργου-Αρχαία Ολυμπία-Λαγκάδια-Βυτίνα. Οι Ηλείοι και οι Γορτύνιοι έχουμε ισχυρούς δεσμούς και θέλουμε έναν σύγχρονο δρόμο που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά». Η πρότασή του αυτή βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των εκδηλώσεων, επανατοποθετήθηκε το «Χέρι του Μίκη», το εκμαγείο του εικαστικού, αείμνηστου Δημήτρη Ταλαγάνη,  στο Μουσείο, ενώ υπεγράφη  Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ του διευθυντή του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Αλέξανδρου Χαρκιολάκη και του προέδρου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Παρασκευόπουλου.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα