18/11/202007:57

Μείωση εισφορών: Πόσο αυξάνεται ο καθαρός μισθός

Ρύθμιση κορωνο-οφειλών και δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας

Ασφαλιστικές διατάξεις με βασικότερες τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και τη ρύθμιση των κορωνο-οφειλών αλλά και δεκάδες διατάξεις προνοιακού χαρακτήρα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Παράλληλα δίνεται δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση. Πλέον όλοι όσοι έγιναν γονείς εντός του 2020 μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου και αυτή να θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

Ασφαλιστικές Διατάξεις

Αναλυτικά, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 8 ευρώ ενώ σε μισθό 2000 ευρώ το κέρδος θα είναι περίπου 23 ευρώ το μήνα.

Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών, ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση και ξεπερνά τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση.

Οι τρείς ποσοστιαίες μονάδες επιμερίζονται ως εξής:

α. Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2 % στον εργοδότη και 1,2 % στον εργαζόμενο.

β. Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) , η οποία μειώνεται κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.) και κατά 0,18 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:

βα. Εργοδοτική εισφορά 0,06 % υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.)

βγ. Εισφορά εργαζομένου 0,10 % υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).

γ. Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ .

Ρύθμιση οφειλών και δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις παλαιότερες ρυθμίσεις

Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.

Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου που βαρύνουν τους εργοδότες και Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου που βαρύνουν αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους – για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Με άλλη διάταξη επιχειρείται οριστική λύση για τις εκκρεμότητες υπολογισμού των εισφορών 2017 -2019 των μη μισθωτών, προφανώς για ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Όπως αναφέρεται οι εισφορές ετών 2017, 2018 και 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών υπολογίζονται οριστικά με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες ΑΠΔ, αρχικές και τροποποιητικές, σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του νόμου. Εξομοιώνονται επίσης οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης έμμισθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών.

Απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας

Για να θεωρηθούν ασφαλιστικά ενήμερα τα Νομικά Πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις. Διαγράφεται η ρύθμιση που προέβλεπε πως ειδικά για τις προσωπικές εταιρίες, λαμβάνονται υπόψη τόσο οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις όσο και οι οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές. Προστίθενται και όσοι ήταν ή είναι διαχειριστές ΙΚΕ στα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου λόγω πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς. Ορίζεται επίσης πως για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από τον δημόσιο τομέα αρκεί πλέον να προσκομίζεται η βεβαίωση του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εγγράφου Σύμβασης (ΕΕΕΣ) από τον υπόχρεο στην υπηρεσία που υποβάλλεται η προσφορά. Η ίδια αλλαγή επέρχεται και προκειμένου να γίνει δεκτός εργολήπτης σε δημοπρασία οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

Αποδεικτικό ενημερότητας απαιτείται από τον οικοπεδούχο σε περίπτωση προσυμφώνου μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου στο πλαίσιο εργολαβικής σύμβασης με την οποία αναλαμβάνεται η ανέγερση πολυκατοικίας με αντιπαροχή, μόνο κατά τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου με τον εργολάβο. Στη συνέχεια, ο οικοπεδούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τη μεταβίβαση ποσοστών επί του οικοπέδου σε τρίτον, εφόσον κατά τη μεταβιβαστική δικαιοπραξία συμβάλλεται και ο εργολάβος. Στην περίπτωση αυτή το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από τον εργολάβο.

Ακόμη προβλέπεται αλλαγή στη διαδικασία για την πληρωμή των εξόδων κηδείας που σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Στο εξής ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση, κατόπιν ταυτοποίησης, στον δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται ενδεικτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του αιτούντος, ο ΑΜΚΑ του θανόντος, ο ΑΦΜ της επιχείρησης που τέλεσε την τελετή και στοιχεία ταυτοποίησης του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών. Οι επιχειρήσεις που τελούν την τελετή για ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεούνται στην έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου προς τους δικαιούχους, το οποίο αναρτούν υποχρεωτικά στο τέλος κάθε μήνα στον δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. Η πληρωμή πραγματοποιείται βάσει του αναγραφόμενου στο τιμολόγιο ποσού και μέχρι το ύψος που προβλέπεται στις καταστατικές διατάξεις των επιμέρους φορέων.

Δέσμη διατάξεων του ΟΑΕΔ

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως οι κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης, μπορούν να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Χορηγείται επίσης εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου στους πληττόμενους ΚΑΔ από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς απασχολούμενων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ. Το εφάπαξ βοήθημα θα είναι της τάξης των 400 ευρώ και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους μακροχρόνια άνεργους (εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΟΑΕΔ άνω των 12 μηνών) να έχουν μια περιστασιακή εργασία χωρίς να χάνουν τις πρόνοιες του Οργανισμού λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας.

Διατάξεις τομέα πρόνοιας

Οι διατάξεις που αφορούν τον τομέα της πρόνοιας προβλέπουν:

1. αυστηρότερες προδιαγραφές για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Οι ώρες απασχόλησης των παιδιών θα δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

2.Καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε άστεγους και ευάλωτες ομάδες.

3.Καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ανάδοχοι γονείς οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενήσουν ανήλικα παιδιά.

4. Παρατείνονται από τη λήξη τους και για πέντε (5) έτη οι προθεσμίες για ζητήματα αποκατάστασης προσφύγων

5. Καθορίζονται οι προυποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το ύψος του επιδόματος ισούται με το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος με ανώτατο όριο το ποσό των 362,00 ευρώ.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα