Μείωση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα – Οριακή η κατάσταση στην Αττική
Μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας για την αποκλιμάκωση της επιδημίας άνοιξε στη βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, όπως αποτυπώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία που δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση. Στην Αττική, αντίθετα, η κατάσταση κρίνεται και πάλι οριακή, καθώς καταγράφεται βραδύς ρυθμός στη μείωση των νέων διαγνώσεων όπως είχαν επισημάνει οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού την περασμένη Δευτέρα. Πανελλαδικά ο κορωνοϊός συνεχίζει να κινείται σε υψηλή ταχύτητα, αν και χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη που κινούνταν τις προηγούμενες εβδομάδες, και σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται μια ασφαλής ταχύτητα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι ενδεικτικό αυτό που είπαν προχθές οι ειδικοί πως το επιδημιολογικό φορτίο, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες καραντίνας, παραμένει υψηλό και είναι ανάλογο με εκείνο που “κουβαλούσε” η χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα λοίμωξης Covid-19 σε σύνολο 19.438 μοριακών ελέγχων και 10.612 rapid test. Την περασμένη Τρίτη, την 1η ημέρα του Δεκεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 2.199 νέα κρούσματα κορωνοιού, επί συνόλου 21.032 μοριακών ελέγχων και 9.891 rapid test. Από τη σύγκριση των δύο ημερών είναι προφανής η υποχώρηση των κρουσμάτων στην επικράτεια, αν και την τελική αποτίμηση θα την κάνουν οι ειδικοί στο τέλος της εβδομάδας έχοντας στη διάθεσή τους την επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.
Η πίεση στα νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ
Ωστόσο, η επιδημία εξελίσσεται με αμείωτη ένταση μέσα στα νοσοκομεία, όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνώσεων, και μοιραία και των νεκρών, είναι ακόμη πολύ υψηλός.
Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της χθεσινής ημέρας- σε 3.849. Πριν από μία εβδομάδα νοσηλεύονταν 4.252. Είναι βέβαιον πως ο ρυθμός των θανάτων έχει επηρεάσει δραματικά και τη μείωση των ασθενών, αλλά θετικό κρίνεται ότι δίδονται, παρότι με βραδύ ρυθμό, εξιτήρια όσο και ότι μειώνονται οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 1.869 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 2.131 οι νοσηλευόμενοι. Ακόμα 75 άτομα νοσηλεύονται στο ιδιωτικό κέντρο Αρωγή της Euromedica.
Παρά την “ανάσα” που φαίνεται να παίρνει το σύστημα υγείας, με τις απλές κλίνες για Covid-19 να μένουν ελεύθερες, χωρίς ασθενείς, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει. Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 579 – πριν από μία εβδομάδα ήταν 596. Σημαντική υποχώρηση των διασωληνωμένων καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι διασωληνωμένοι είναι 278 έναντι 302 που είχαν δηλωθεί την περασμένη Τρίτη.
Ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι ραγδαίος. Άλλοι 102 θάνατοι δηλώθηκαν χθες, με τη θλιβερή λίστα να αριθμεί 3.194 ασθενείς που έχασαν τη μάχη για τον κορωνοιό. Μέςα στον Δεκέμβριο έχουν καταλήξει 786 άνθρωποι. Το 58% των θυμάτων κατέληξαν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική
Τις τελευταίες δύο ημέρες η Αττική ανεβαίνει στο… αρνητικό βάθρο προσπερνώντας τη Θεσσαλονίκη και καταγράφοντας έπειτα από αρκετές εβδομάδες περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με εκείνα που επιβεβαιώνονται στη συμπρωτεύουσα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέα κρούσματα στην Αττική και 283 στη Θεσσαλονίκη και προχθές το λεκανοπέδιο μετρούσε 250 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 243.
“Στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί με ποσοστό περίπου 7%-8% μεσοσταθμικά προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%”, ανέφερε προχθές ο κ. Μαγιορκίνης.
Η επιβάρυνση περιοχών της βόρειας Ελλάδας συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς. Το Κιλκίς κατέγραψε χθες 58 νέα κρούσματα, η Ξάνθη 52, η Πιερία 50, η Πέλλα 36. Μικρή κάμψη παρουσιάζει η Λάρισα (48 κρούσματα).