02/07/202119:19

Μέρκελ: Οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς καραντίνα

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει στροφή στη στάση της έναντι των τουριστών από τη Βρετανία – Τι είπε μετά τη συνάντησή της με τον Μπόρις Τζόνσον
«Πράσινο φως» για τα ταξίδια των πλήρως εμβολιασμένων Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκε στο Τσέκερς με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Στο προσεχές μέλλον, αυτοί που έχουν κάνει δύο δόσεις και τώρα οι Βρετανοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, με τον Μπόρις Τζόνσον να σχολιάζει: «Είναι σπουδαίο, φαίνεται ότι έγινε πρόοδος».

Το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούσε βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Ευρώπη, λόγω της ευρείας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα.

Η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί την 22η επίσκεψή της στη Βρετανία και την τελευταία της ως καγκελάριος μετά από 16 χρόνια. Κατά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον υπήρξε συμφωνία να χτιστεί νέα σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μετά από πέντε χρόνια εντάσεων, που προκάλεσε το Brexit.

Η ανακοίνωση της Μέρκελ να επιτραπεί στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς να εισέλθουν στην Ευρώπη θεωρήθηκε ως κλάδος ελιάς, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε ζητήσει ναχαρακτηριστεί ως περιοχή «υψηλού κινδύνου», προκαλώντας την έντονη αντίδραση Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, που δέχονται μεγάλο όγκο Βρετανών τουριστών.

Η Βρετανία εξετάζει να άρει την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους από τις 26 Ιουλίου

Η απελευθέρωση των ταξιδιών για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί χώρες από τις 26 Ιουλίου αποτελεί ζήτημα που εξετάζουν οι βρετανικές αρχές, ενόψει και της έναρξης των σχολικών διακοπών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η τελική της θέση εξαρτάται και από τα μέτρα που θα επιβάλλουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τις προηγούμενες ημέρες, οι πρεσβευτές του Ηνωμένοτυ Βασιλείου είχαν αναλάβει να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους των κρατών-μελών, για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία εμμένει στη σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στις χώρες της πορτοκαλί λίστας, ενώ όσοι επιστρέφουν υποχρεούνται να μείνουν σε απομόνωση 10 ημερών. Η χαλάρωση των περιορισμών καραντίνας για τους διπλά εμβολιασμένους θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου δεκάδες χώρες, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό και στις αερομεταφορές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω πανδημίας. Επίσης, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα με τις πράσινες χώρες θα μεγαλώσει σημαντικά.

Χθες, υπουργός δήλωσε στους Times ότι οι όποιες αλλαγές για τους διπλά εμβολιασμένους θα τεθούν σε ισχύ την πρώτη εβδομάδα των θερινών διακοπών. Πάντως, ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση, καθώς μένουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, ενώ αναμένεται και η εισήγηση των ειδικών δημόσιας υγείας.

Οι πρεσβείες κάνουν λόμπινγκ

Άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε στους Times ότι στόχος είναι η Ευρώπη. Οι πρεσβευτές της χώρας έχουν κληθεί να κάνουν λόμπινγκ. Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε αμοιβαία αναγνώριση των εφαρμογών εμβολιασμού.

Η σημασία του εγχειρήματος διεφάνη αυτήν την εβδομάδα, όταν Βρετανοί τουρίστες που είχαν κλείσει διακοπές στη Μάλτα είδαν τα σχέδιά τους να ναυαγούν παταγωδώς, καθώς η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την εφαρμογή του NHD ως απόδειξη εμβολιασμού.

Από την Τετάρτη, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 12 ετών επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα μόνον εάν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι αρχές της Μάλστας τόνισαν ότι θα δεχθούν ως αποδεικτικά μόνο τα έγγραφα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα