Μέσω καρτών, internet και κινητού το 97% των ηλεκτρονικών πληρωμών
11/06/201908:00

Μέσω καρτών, internet και κινητού το 97% των ηλεκτρονικών πληρωμών

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:00

της Νένας Μαλλιάρα     

Μπορεί τα μετρητά να παραμένουν σε ποσοστό 75% το βασικό μέσο πληρωμών στις συναλλαγές πανευρωπαϊκά, ωστόσο η εξέλιξη και η ταχύτατη διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας αυξάνει με ραγδαίο ρυθμό τη χρήση των  ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. 

Τόσο η χρήση των καρτών όσο και η χρήση εφαρμογών που παρέχουν πρόσβαση στον λογαριασμό πληρωμών, μέσω του διαδικτύου ή/και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση. Χαρακτηριστικά για τη χώρα μας, οι πληρωμές με κάρτα από 78 εκατ. το 2013, το 2018 ανήλθαν σε 629 εκατ.  (και όχι σε ευρώ όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε αρχικά). 

Αντίστοιχα, οι πληρωμές με μεταφορά πίστωσης που εκκινούν με ηλεκτρονικό τρόπο, το 2013 ήταν 122 εκατ. και έφτασαν το 2018 στα 297 εκατ. 

Ο αριθμός των πληρωμών με τα παραπάνω μέσα, αθροιστικά για το 2018, αποτελεί το 97% του συνόλου των ηλεκτρονικών πληρωμών (63% του όγκου αφορά τις πληρωμές με κάρτες και 34% τις μεταφορές πίστωσης). 

Οι πληρωμές με άμεση χρέωση, αν και διπλασιάστηκαν σχεδόν σε αριθμό από το 2013 (14 εκατ. πληρωμές το 2013, 29 εκατ. πληρωμές το 2018), αποτελούν μόλις το 2,5% του συνόλου των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Παράλληλα, οι επιταγές, οι οποίες αποτελούν επίσης μέσο για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, εμφανίζουν σημαντική κάμψη στη χρήση τους τα τελευταία χρόνια (από 11 εκατ. ευρώ το 2013 σε 6 εκατ. ευρώ το 2018).

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, παρουσιάζοντας τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο “e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης”, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείου και Συλλογών Μάνος Κορδάκης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελέτης Θεμάτων Μεταφοράς Κεφαλαίων και Λειτουργίας Υποδομών Γιώργος Κορφιάτης. 

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες από τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. είναι αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές πληρωμές λιανικής, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας, και προσφέρει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει όλες τις σύγχρονες δυνατότητες που του παρέχει η τεχνολογία για να κάνει τις συναλλαγές του με ευκολία και ασφάλεια, μέσα σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η έκθεση παρουσιάζει τα διαθέσιμα μέσα πληρωμών, καθώς και τους μηχανισμούς και τα συστήματα που υποστηρίζουν την ομαλή και ασφαλή διεκπεραίωσή τους. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο χρήσης για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και να βοηθήσει τον επισκέπτη να λύσει τις απορίες του σχετικά με αυτές. Εντάσσεται δε στη συνδρομἠ της Τράπεζας της Ελλάδος στην προώθηση της οικονομικής εκπαίδευσης του πληθυσμού της χώρας. 

Καθώς δε, στην έκθεση, οι πληρωμές παρουσιάζονται από την οπτική γωνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, πέρα από τα διαθέσιμα μέσα πληρωμών, αναδεικνύονται παράλληλα οι μηχανισμοί και τα συστήματα που λειτουργούν πίσω από τις πληρωμές. Συγχρόνως, αναδεικνύεται και ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στην εν λόγω διαδικασία.

Τα εκθέματα και το υλικό που την απαρτίζουν την έκθεση έχουν διαδραστικό χαρακτήρα και ο επισκέπτης καλείται να συμμετάσχει ενεργά και να διευρύνει το γνωστικό του υπόβαθρο, αποκτώντας μια σφαιρική εικόνα των λύσεων που έχει στη διάθεσή του ως προς τα μέσα πληρωμών.

Η έκθεση περιλαμβάνει έναν διαδραστικό χάρτη πληρωμών, με τη διαδρομή που ξεκινάει από τον εντολέα και καταλήγει στον δικαιούχο. Περιλαμβάνει ακόμη εκπαιδευτικά βίντεο, ένα video game, κουίζ και τη “φωτεινή” πορεία της εξουσιοδότησης μιας πληρωμής με πιστωτική κάρτα.

Η έκθεση παρουσιάζει και την πρώτη εφαρμογή της Τράπεζας της Ελλάδος για κινητό τηλέφωνο. Προσομοιάζει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ, μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, ο επισκέπτης μαθαίνει να κάνει μια πληρωμή με τον καλύτερο τρόπο. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν από το App Store για συσκευές με iOS και από το Google Play για συσκευές Android.

Με αφορμή την έκθεση, το Ίδρυμα Έκδοσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος δημιούργησε το αναμνηστικό μετάλλιο του Μουσείου για το 2019, στο οποίο εφάρμοσε μία πρωτοποριακή μέθοδο εκτύπωσης, που επιτρέπει, υπό διαφορετική γωνία θέασης, να εμφανίζεται και άλλη μία εικόνα. Πρόκειται για ένα μετάλλιο με τρεις όψεις και δύο πλευρές, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Στην μία όψη του μεταλλίου είναι τυπωμένη μια λανθάνουσα εικόνα (latent image). Αυτό σημαίνει ότι όταν κοιτά κάποιος το μετάλλιο από δύο διαφορετικές γωνίες, εμφανίζονται αντίστοιχα δύο διαφορετικά σχέδια.

Αυτό ίσως δεν είναι κάτι νέο στις εικαστικές τέχνες, άλλα πάνω σε νομίσματα λίγες απόπειρες έχουν γίνει παγκοσμίως, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που υπαγορεύει το μικρό μέγεθος. Το ένα σχέδιο είναι το λογότυπο του Μουσείου της ΤτΕ και το άλλο είναι το ανθέμιο, το λογότυπο του ΙΕΤΑ). Η άλλη δε όψη του νομίσματος απεικονίζει σε ελεύθερη απόδοση Στατήρα Χίου με παράσταση Σφίγγας. 

Σημειώνεται ότι το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3, Αθήνα) παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα