19/03/202420:28

Μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού από το Υπ. Παιδείας: Ένα στα τρία παιδιά στη χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying – «Αρκεί μια φήμη»

Μια εθνικής κλίμακας καμπάνια αλλά και αλλαγή στο πλαίσιο των συνεπειών συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Μεταξύ αυτών, η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και ο διαχωρισμός των απουσιών.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης των περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή. Μια δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός στις απουσίες σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες κρατώντας τον ίδιο αριθμό απουσιών που έχουμε σήμερα. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και σε ό,τι αφορά τον θύτη σε τέτοιου τύπου περιστατικά μια διευκόλυνση στο πλαίσιο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο MEGA.

Ραντεβού για ξύλο
Ένας φαύλος κύκλος βίας με θύματα και δράστες ανήλικα παιδιά. Μία φήμη ότι μια 13χρονη κατηγόρησε τους συμμαθητές της στους καθηγητές ήταν αρκετή για να αρχίσει το μαρτύριο.

«Με χτυπάγανε, με φτύνανε, με βρίζανε, μου έστελναν απειλητικά μηνύματα. Είχε κανονίσει μία κοπέλα μαζί μου να βγει και μου είχε φέρει αυτή την παρέα του σχολείου μου να με χτυπήσουν κανονικά. Με άφησαν με αίματα, σημάδια παντού. Δεν μίλησα ποτέ στους γονείς μου από την αρχή. Δεν ήξερα τι θα γινόταν», λέει το θύμα στo ΕΡΤNews.

Μέλος της παρέας που επιτέθηκαν στην 13χρονη τότε κοπέλα βιντεοσκόπησε τον ξυλοδαρμό. Κανείς δεν βοήθησε τη συμμαθήτριά του να ξεφύγει από τα χέρια των ανήλικων βασανιστών. Η ανήλικη άλλαξε σχολείο αλλά οι εφιάλτες την ακολουθούν. «Τώρα είμαι πολύ καλύτερα αλλά ακόμα και τώρα που τα παιδιά μου φέρονται τέλεια σε αυτήν την περιοχή και οι καθηγητές το ίδιο νιώθω ακόμα ότι μπορεί να μου ξαναγίνει κάτι».

Οι γονείς της 15χρονης σήμερα κοπέλας υπέβαλαν μήνυση αλλά 2,5 χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό.

Πανελλαδική έρευνα πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2023
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού για το 2023:

1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying.

1 στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.

1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

«Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας η δυνατότητα να μπορούν τα παιδιά να μεταφέρουν αυτά που θέλουν στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει οικονομική τάξη ή οτιδήποτε άλλο που επηρεάζει τα παιδιά», τόνισε ο Κωστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων και άκρως ανησυχητικών φαινομένων εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Κατερίνα Φάκα, Ελίνα Κολύβα

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα