MH370: Ο πιλότος κλείδωσε έξω τον συγκυβερνήτη και το έριξε σκόπιμα για να αυτοκτονήσει
01/01/197002:00

MH370: Ο πιλότος κλείδωσε έξω τον συγκυβερνήτη και το έριξε σκόπιμα για να αυτοκτονήσει

[ad_1]

To σενάριο που θέλει τον κυβερνήτη της μοιραίας πτήσης MH370 να έριξε σκόπιμα το Boeing 777 της Μalaysia Airlines, προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή του, επαναφέρει στο προσκήνιο ένας στενός του φίλος, πιλότος κι ο ίδιος.

Το αεροσκάφος πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες στις 8 Μαρτίου του 2014 κι η εξαφάνισή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπλοϊας. Πολλές θεωρίες έχουν δει το φως έκτοτε, περιλαμβανομένης και εκείνης που θέλει τον βετεράνο, 53χρονο πιλότο Ζαχάρι Αμάντ Ζαχ, να έπασχε από κατάθλιψη την περίοδο εκείνη. Τώρα ένας φίλος του από την παιδική του ηλικία, κυβερνήτης κι ο ίδιος ενός Boeing 777, λέει ότι κατέληξε απρόθυμα στο συμπέρασμα πως ο Ζαχάρι Αχμάντ Σαχ κλείδωσε έξω απ’ το κόκπιτ τον συγκυβερνήτη προκειμένου να αυτοκτονήσει παρασέρνοντας στο θάνατο όλους τους επιβαίνοντες στην MH370. «Δεν βγάζει, βέβαια, κανένα νόημα. Δύσκολα συνάδει με τον άνθρωπο που εγώ γνώριζα, αλλά είναι το αναγκαίο συμπέρασμα», είπε στο The Atlantic.

Ο άνδρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, υποστήριξε ότι ο Σαχ, ως ανώτερος στο βαθμό αξιωματικός, θα μπορούσε εύκολα να διώξει από το πιλοτήριο τον 27χρονο συγκυβερνήτη Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ και να κλειδώσει στη συνέχεια την πόρτα. «Το μόνο που χρειαζόταν να του πει ήταν “πήγαινε να ελέγξεις κάτι στην καμπίνα’ και θα το έκανε», είπε. Πρόσθεσε δε ότι στην απόφαση αυτή ενδεχομένως να συνέβαλε κι η κακή συναισθηματική του κατάσταση λόγω προβλημάτων στο γάμο του.

Τα προβλήματα στο γάμο

«Ο γάμος του Ζαχάρι περνούσε πολλά προβλήματα. Στο παρελθόν είχε ρίξει στο κρεβάτι ορισμένες από τις αεροσυνοδούς. Και θα μου πείτε: Και τι έγινε; Όλοι το κάνουμε. Πετάς στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μ’ αυτά τα όμορφα κορίτσια. Αλλά η γυναίκα του το ήξερε», λέει.

Το μήνυμα που άφησε ο Σαχ στο λογαριασμό της Κι Μιν Λαν στο Facebook

Ο Σαχ φέρεται, ακόμη, να είχε εμμονή με νεαρά μοντέλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα έχει έλθει σε επαφή με δίδυμες καλλονές, προτρέποντάς τες να συναντηθούν με σχόλια που είχε αφήσει στο λογαριασμό μιας εξ’ αυτών στο Facebook.

Ειδικοί σε θέματα αεροπλοϊας έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο Σαχ προκάλεσε σκόπιμα αποσυμπίεση προκαλώντας το θάνατο από ασφυξία όλων όσων επέβαιναν στην MH370.

Τι δείχνουν τα δεδομένα των ραντάρ

Ο Μάικ Έχνερ, μέλος της Ανεξάρτητης Ομάδας ερευνητούν που μελετούν την εξαφάνιση της MH370, μελέτησε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία των ραντάρ που κατέγραψαν τις κινήσεις του αεροσκάφους.

Κι όπως είπε, το Boeing 777 ανέβηκε στα 40.000 πόδια και στη συνέχεια έκανε μια απότομη στροφή για να επιταχύνει τις επιπτώσεις της αποσυμπίeσης και να χάσουν οι επιβάτες τις αισθήσεις τους. Οι μάσκες οξυγόνου, που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν στα 13.000 πόδια παρέχοντας οξυγόνον για μόλις ένα τέταρτο της ώρας αποδείχθηκαν άχρηστες, ενώ ο κυβερνήτης Σαχ είχε δική του μάσκα με χωριστή τροφοδοσία οξυγόνου που του επέτρεπε να πετά επί ώρες.

Tι έδειξε ο προσομοιωτής πτήσεων στο σπίτι του κυβερνήτη

Πατέρας τριών παιδιών με πάθος για το ψάρεμα και τη μαγειρική ο Ζαχάρι Αμάντ Ζαχ ζούσε με τη γυναίκα του σε μια πολυτελή περιοχή στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, όπου είχε εγκαταστήσει δικό του προσομοιωτή πτήσεων. Έρευνα που έκανε το FBI στον προσομοιωτή αυτό έδειξε ότι ο Σαχ τον χρησιμοποίησε για να για να προετοιμαστεί για μια πτήση που ακολουθούσε χονδρικά την πορεία της MH370, καταλήγοντας χωρίς καύσιμα στον Ινδικό Ωκεανό.

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από την εξαφάνιση της MH370 έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις, όπως π.χ. ότι ενεπλάκησαν πράκτορες του Βλαντίμιρ Πούτιν , ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε μυστική τοποθεσία και απογειώθηκε ξανά ή ότι εκδηλώθηκε αεροπειρατεία από Αφγανούς.

Αν όντως ο Σαχ έριξε σκόπιμα την MH370, όπως υποστηρίζει ο φίλος του, τότε ίσως αντέγραψε τις ενέργειες του Αντρέας Λούμπιτς, του πιλότου της πτήσης 9524 της Germanwings, που οδήγησε το αεροσκάφος πάνω σε βουνό στις γαλλικές Άλπεις τον Μάρτιο του 2015, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 144 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα. Όπως έδειξε η έρευνα, ο Λούμπιτς έπασχε από κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις, γεγονός που είχε αποκρύψει από την θυγατρική της Lufthansa.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα