24/03/202315:00

Μιχάλης Κατρίνης: «Με ημίμετρα απαντά η κυβέρνηση στα έντονα προβλήματα των μελισσοκόμων»

«Με ημίμετρα απαντά η κυβέρνηση
στα έντονα προβλήματα των μελισσοκόμων»

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της μελισσοκομίας, ενός κρίσιμου κλάδου του πρωτογενούς τομέα –και της Ηλείας- που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονες τάσεις συρρίκνωσης, τονίζει με ερώτησή του στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής: «όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η μελισσοκομική δραστηριότητα στην Ηλεία συρρικνώνεται, ακολουθώντας την πορεία του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου πανελλαδικά, με τους παραγωγούς να χαρακτηρίζουν τα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ‘’πολύ λίγα, πολύ αργά’’».

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των 8 ευρώ ανά κυψέλη για όλους όσοι κατέχουν πάνω από 110 κυψέλες, όπως και η ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους που ανακοινώθηκαν προ λίγων ημερών από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κεδίκογλου, είναι τουλάχιστον ανεπαρκή μέτρα, σε μια περίοδο όπου παρατηρούνται έντονες τάσεις εξόδου από τον κλάδο, όχι μόνο από παλαιότερους, αλλά και από νέους παραγωγούς που είχαν εισέλθει πρόσφατα μέσω σχετικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι τα κόστη παραγωγής ανεβαίνουν κατακόρυφα (κυρίως ζάχαρη και καύσιμα), όταν παράλληλα οι τιμές χονδρικής πώλησης ανά κιλό του προϊόντος παραμένουν χαμηλές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ανώτερης ποιότητας ελληνικό μέλι παραμένει στις αποθήκες των συνεταιρισμών, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από το παράνομα ελληνοποιημένο εισαγόμενο μέλι τρίτων χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προτείνει την ακόλουθη ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων στήριξης του κλάδου:
1. Εκτεταμένους ελέγχους για την προστασία από τις παράνομες ‘’ελληνοποιήσεις’’ του εισαγόμενου από χώρες εκτός Ε.Ε. μελιού, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
2. Τη λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο και τη μείωση του κόστους των πρώτων υλών.
3. Την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να καταστεί φιλικότερο για τους εγχώριους μελισσοκόμους και ειδικότερα σε σχέση με την κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών – αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, την αναθεώρηση του μελισσοκομικού μητρώου και την ταυτοποίηση των αμιγώς ελληνικών μελιών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα