24/05/202416:33

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’ Ενδεικτική η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας’’

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’ Ενδεικτική η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας’’

Με διαπιστώσεις και χωρίς σχέδιο για τους αγρότες, έρχεται στην Ηλεία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αδιαφορία της ΝΔ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας φαίνεται από τις δηλώσεις του στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, όπου αναγνωρίζοντας μια σειρά από λάθη, καθυστερήσεις, παραλείψεις και πολιτικές επιλογές προσπαθεί να επισκιάσει τα προβλήματα που βιώνει ο πρωτογενής τομέας .

Ο Υπουργός αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι θα αποκατασταθεί η τάξη και η διαφάνεια στον Οργανισμό και παραδέχθηκε ότι οι παρατηρήσεις που έχει επισημάνει η ΕΕ είναι σωστές.

Για άλλη μια φορά παραδέχεται ότι «δεν παραλογίζεται η Κοινότητα. Ξέρει τι εντόπισε. Ξέρει τι επισημάνσεις έχει κάνει. Δεν διαφωνούμε».Θέτει ως στόχο την εύρυθμη και ομαλή υλοποίηση της νέας ΚΑΠ προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, αποδεχόμενος την ανώμαλη υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, τον άδικο τρόπο απόδοσης των επιδοτήσεων και την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.


Οι μειωμένες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2023, η μειωμένη συνδεδεμένη ενίσχυση, τα οικολογικά σχήματα που καταβλήθηκαν σε ελάχιστους, έχουν ως αποτέλεσμα οι αγρότες της Ηλείας να βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε απόγνωση και να τους στερούνται πόροι πολύτιμοι για την επιβίωσή τους.

Ανυπαρξία σχεδίου για τους νέους αγρότες όπου τα σχέδια βελτίωσης που εγκρίθηκαν είναι τα λιγότερα από ποτέ και δεν καλύπτουν όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ αμβλύνονται αντί να μειώνονται οι περιφερειακές ανισότητες αφού στην Ηλεία είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με Μακεδονία και Κρήτη.

Πλήρης έλλειψη σχεδιασμού ώστε να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ηλεία, αφήνοντας στην τύχη τους τους νέους αγρότες που ήθελαν να επενδύσουν στη γη τους.Καμία αναφορά στην αφαίρεση από το Ταμείο Ανάκαμψης κομβικών εγγειοβελτιωτικών έργων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία, που προέβλεπαν την αντικατάσταση αγωγών και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων και την υπογειοποίηση δικτύων ροής (καναλέτων) των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου.

Καμία αναφορά για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρόπληκτοι της Ηλείας του 2021 και του 2022 (Αρχαία Ολυμπία, Φολόη, Πηνεία, Κρέστενα κ.α.), που περιμένουν ακόμα να εκδοθεί η δεύτερη ΚΥΑ και έχουν αφεθεί χωρίς καμία ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος από την καταστροφή του κεφαλαίου και την απώλεια παραγωγής. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθυστερούν πολύ και τα πορίσματα είναι πολύ μικρότερα από τις πραγματικές ζημίες.

Οι αγρότες της Ηλείας περιμένουν τρία χρόνια για να αποζημιωθούν και τα ποσοστά αποζημιώσεων που τους δίνουν είναι ελάχιστα έως μηδενικά, αποστερώντας τους-πολλές φορές- τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την επόμενη περίοδο.Είναι ενδεικτική της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραγωγής, αφού οδηγούνται στη μείωση των στρεμμάτων των


καλλιεργειών εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και τα περιθώρια παραμονής στα χωράφια ελαχιστοποιούνται, , ενώ με τα χρέη σε funds, εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες οδηγούνται σε κατασχέσεις.Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα της επιβίωσης για τους αγρότες θα πρέπει να λυθεί για να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Για το λόγο αυτό θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη σχεδίου για υποδομές και ανάπτυξη, την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, την στήριξη και προώθηση των εξαγωγών, την μείωση του κόστους παραγωγής και την ουσιαστική ενίσχυση των νέων ανθρώπων, ώστε να αυξηθεί η ενασχόλησή τους με την αγροτική-κτηνοτροφική δραστηριότητα, να παραμείνουν και να παράγουν στον τόπο τους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα