29/03/202416:42

Μιχάλης Κατρίνης: ”Eπιτακτικός ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων και δημόσιων κτηρίων στην Ηλεία”

Μιχάλης Κατρίνης: Eπιτακτικός ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων και δημόσιων κτηρίων στην Ηλεία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, επικοινώνησε με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, καθώς και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενημερωθεί για τις όποιες ζημιές προκλήθηκαν. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περιορισμένες ζημιές σε κτήρια και κατασκευές, αλλά οι αυτοψίες που θα διενεργηθούν θα αποτυπώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων του σεισμού.

Παράλληλα επικοινώνησε και με τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής  Προστασίας κ. Λέκκα, ο οποίος επισήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε θαλάσσια περιοχή και σε απόσταση από  κατοικημένες περιοχές.

Ο κ. Κατρίνης, ο οποίος είχε ζητήσει τη θέσπιση μητρώου επισκευών και συντήρησης για τις σχολικές μονάδες, σε δήλωσή του τόνισε:

‘’Μετά από το σημερινό σεισμό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικός ο γενικός έλεγχος της στατικότητας και αντισεισμικότητας όλων των σχολείων και των δημόσιων κτηρίων, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, που θα εξασφαλίζουν και θα πιστοποιούν συνθήκες ασφάλειας για μαθητές, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους, αλλά και γενικότερα τους πολίτες που επισκέπτονται δημόσια κτήρια.

Για την Ηλεία, που έχει στο παρελθόν βιώσει σοβαρές φυσικές καταστροφές, αποτελεί σήμερα αναγκαιότητα η αντισεισμική θωράκισή της, καθώς η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο μέσο προφύλαξης, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι από τις πιο σεισμογενείς του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι πολύ σημαντικός και ο τομέας της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, κάτι στο οποίο η κυβερνητική πολιτική έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Γιατί όπως φάνηκε μετά από τις πυρκαγιές του 2020 στην Ηλεία, η εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης με βάση τη μελέτη της ΔιαΝέοσις, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση με πομπώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν προχωρά και καμία σχετική δράση που προβλέπεται στο σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί’’.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα