Μιχάλης Κατρίνης: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη και όχι φόβο»
Μιχάλης Κατρίνης: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη και όχι φόβο»
Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σεβαστίδη, την Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Ερμείδου, τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσό είχε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.
«Η ανεξαρτησία και η ποιότητα της Δικαιοσύνης, μαζί με την ταχύτητα στην απονομή της αποτελούν δομικά στοιχεία του Κράτους Δικαίου και προαπαιτούμενα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο θεσμό, που σήμερα έχει κλονιστεί.
Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη.Να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη και όχι φόβο», τόνισε σε δήλωση του ο Μιχάλης Κατρίνης.Παράλληλα, ο υπ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φυσικού δικαστή, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν παρεμβάσεις από την ηγεσία του Αρείου Πάγου που έθεσαν εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του φυσικού δικαστή.
Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την εξέλιξη των υποθέσεων για τις υποκλοπές και τα Τέμπη αλλά και με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση.Αναφερόμενος στην αναμόρφωση των ποινικών κωδίκων, ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για πειραματισμούς, τονίζοντας ότι η δημιουργία αισθήματος φόβου δε συνάδει με την ουσία και την ίδια την ιδέα της Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο κ. Κατρίνης μίλησε για τολμηρές και ευέλικτες αλλαγές και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας που συνδέεται με τη Δικονομία, την οποία διέπει ένα απαρχαιωμένο πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει.
Οι αποφάσεις για να εκδίδονται γρήγορα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο και σύντομο σκεπτικό ενώ στην κατεύθυνση επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης μπορεί να λειτουργήσει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών αλλά και η δημιουργία ενός αδιάβλητου και αξιόπιστου μοντέλου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών